– Održana konferencija o poticanju suradnje između poslovnog i znanstvenog sektora

In Konferencije / savjetovanja
konferencija hub

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i njemačkog partnera Steinbeis 2i GmbH, jučer je u Zagrebu, održana konferencija i radionica Poticanje ljubavi između poduzetništva i znanosti. Konferencija je ujedno i završno događanje projekta InnTense financiranog iz programa Horizon 2020 INNOSUP-5 dok je radionica organizirana u sklopu europskog transnacionalnog programa Interreg Dunav odnosno njegove prioritetne os 8 “Konkurentnost” a odnosila se na podupiranje inovacija i transfera tehnologije.

Jedan od glavnih ciljeva u istraživanju i razvoju i transferu tehnologije je povećanje ulaganja poslovnog sektora u istraživanje i razvoj te motiviranje istraživača da povećaju fokus svojih istraživanja na poslovni sektor. Projekt InnTense istražuje trenutne tendencije i razvija metodologiju koja će ponuditi sveobuhvatnu podršku malim i srednjim poduzećima u prevladavanju prepreka uspješnoj primjeni i provedbi inovacija.

Cilj ovog događaja je povezivanje poslovnog i istraživačkog sektora kroz razvoj platforme za transfer tehnologije putem koje će umrežavanje omogućiti zajednički razvoj EU projekata u području transfera tehnologije i istraživanja, razvoja i inovacija (IRI). Kroz ovu platformu želi se povećati suradnja na IRI projektima i ojačati partnerstvo između poslovnog i znanstvenog sektora.

„Znanstveni sektor kroz svoje djelovanje može ponuditi određene usluge koje su potrebne za razvoj poduzeća i poslovanja. HGK je prepoznao potrebu za podrškom povezivanju poslovnog i znanstvenog sektora te odlučio preuzeti ulogu mediatora odnosno poveznice između ponude i potražnje kroz izradu platforme koja će biti prilagođena točno određenim potrebama i zahtjevima. Kako bi prilagodili informacije i postali koristan servis, važno nam je čuti iz prve ruke što je interes svakog dionika,“ rekla je direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK Danijela Ćenan.

„Jedan od ciljeva InnTense projekta je potaknuti proces tzv. otvorenih inovacija odnosno procesa u kojem se znanje dijeli te se projekti razvijaju zajedničkim snagama. Također, potiče se suradnja između poslovnog, javnog, znanstvenog i civilnog sektora kao i dijeljenje znanja vezanog uz transfer tehnologija. Osnova za kvalitetnu suradnju je metodolgija rada koja je uspostavljena i prilagođena korisnicima što je čini korisnom i primjenjivom“ rekla je Miljana Ćosić, iz Steinbeis-Europa-Zentrum (SEZ), koordinatorica radne grupe Inovacije i transfer tehnologije u sklopu prioritetne osi 8 Strategije dunavske regije (EUSDR), prilikom predstavljanja rada Steinbeis-Europa Zentruma i InnTense projekta.

O djelovanju proširena je mogućnost suradnje i povezivanja dionika iz različtih sektora kao i zajedničke prijave projektnih prijedloga. Jedan od takvih projekata je i osnivanje Dunavskih centara za transfer tehnologija (DTC) kojih je otvoreno već 12, a zamišljeni su kao mjesta na kojima poduzetnici mogu dobiti sve informacije vezane uz inovacije i transfer tehnologije.

Vedran Đidara, stručnjak za razvoj projekata iz tvrtke Sedam IT predstavio je dva proizvoda koji su nastali kao inovacija unutar tvrtke te iskustvo svoje tvrtke u provedbi projekata u kojima surađuju sa znanstvenim sektorom. „Imamo vrlo dobru suradnju sa znanstvenim institucijama koju ostvarujemo na nekoliko načina. Studenti mogu dobiti stipendiju a mogu i odraditi praksu kod nas. Na taj način studenti stječu iskustvo a mi nalazimo potencijalne buduće zaposlenike.“ Istaknuo je iskustvo na provedbi projekata od tržišne vrijednosti u čijoj provedbi sudjeluju zajedno sa znanstvenim institucijama. „Važno je već na početku detaljno utvrditi prava i obveze, odosno točno definirati tko što unosi u projekt a tko zadržava pravo na finalni proizvod. Na taj se način, uz utvrđivanje povjerljivosti podatka, osigurava kvalitetna dugoročna suradnja među projektnim partnerima,” uputio je prisutne Đidara.

Primjer uspješne suradnje između znanstvenog i poslovnog sektora iznio je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je prezentirao proces nastanka inovativnog domaćeg proizvoda za čiju se proizvodnju koristi otpadni materijal – Ruconbar – zaštita od buke izrađena od betona miješanog sa otpadnim auto gumama. „Projekt smo prijavili na program Europske komisije Eko – inovacije gdje je, kao i kasnije u cijelom svijetu, prepoznat njegov potencijal. Uspjeh u Hrvatskoj dolazi tek nakon niza međunarodnih nagrada. Na početku smo imali problem gdje motirati prvu ogradu čije je postavljanje financirano iz projekta. Danas, poduzeća i institucije kojima smo to nudili – naručuju naš proizvod,“ Lakušić je objasnio situaciju i okruženje nepovjerenja.

Ernest Vlačić, izvršni direktor NOVAMINA Centar inovativnih tehnologija, prezentirao je nekoliko projekata u kojima su sudjelovali financiranih iz programa FP7 i Horizon H2020 – od idejne faze preko provedbe do komercijalizacije finalnog proizvoda. Iznio je dobra iskustva ali je skrenuo pažnju i na negativne situacije poput nedovoljno detaljno utvrđenog intelektualnog vlasništva nad rezultatima projekta. „Ponekad je najbolje angažirati profesionalnog upravitelja projektom jer nije realno očekivati da glavni istraživač bude i koordinator projekta. Također, savjetujem da kao projektne partnere odaberete partnere koji su poznati i priznati jer se tako povećavaju šanse za uspjeh. Ono najvažnije je fokusirati se da rezultat projekta ima tržišnu vrijednost,“ naglasio je Vlačić.

U drugom dijelu događanja, održana je interaktivna radionica u kojoj su predstavnici znanstvenog i poslovnog sektora, svaka grupa iz svoje perspektive, predlagali smjernice za izradu profila znanstvenika i djelatnika odnosno tvrtki, na platformi za povezivanje ova dva sektora. Kao što je navedeno, razvojem platforme za suradnju i transfer tehnologije želi se stvoriti mogućnosti za objavu profila tvrtki i istraživača kako bi se povećala interakcija i suradnja među njima.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design