Održana konferencija Prav(d)a za žene!

In Zaposlenost / plaće
stulic

Bolje praćenje primjene radnog i socijalnog zakonodavstva, borba za sigurnije oblike rada za sve, jer će u suprotnome širenje prekarnog rada uzrokovati postepenu eroziju razine radnih prava svih radnika, zaustavljanje trenda rasta udjela atipičnih ugovora o radu, usklađivanje privatnog i poslovnog života, osiguranje teritorijalne i cjenovne dostupnosti javnih servisa, donošenje mehanizama za provođenje postojećih zakonskih odredbi vezanih za ravnopravnost spolova, uključujući kazne za one koji se ne pridržavaju zakona, smanjivanje društvene nejednakosti kolektivnim ugovorima, jednaka plaća za rad iste vrijednosti, … neka su od rješenja problema ravnopravnosti spolova spomenuta tijekom okruglog stola Prav(d)a za žene, što ga je u Radničkom domu organizirao SSSH povodom Međunarodnog dana žena.

Kako se moglo čuti, iako smo dio Europske unije, čija je jednakost između žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti, žene u Hrvatskoj, su, globalno gledano, zastupljenije u tradicionalno prekarnim sektorima, te izloženije prekarnom radu od muškaraca i nižim plaćama, smanjen im je pristup socijalnoj sigurnosti i sl. Zbog cjeloživotne diskriminacije sve veći broj umirovljenica živi ispod linije siromaštva. Nisu lišene ni nasilja na radnom mjestu.

Zbog svega toga, SSSH, kao član, podržao je i priključio se kampanji ITUC-a za usvajanjem Konvencije MOR-a protiv nasilja na radnom mjestu temeljem spola.

Povodom Međunarodnog dana žena, europski sindikati, među kojima i SSSH, zatražili su i brzo donošenje Direktive o usklađivanju privatnog i poslovnog života.

Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije SSSH i predsjednica SOMK-a, prezentirala je položaj radnica u Hrvatskoj danas, konstatirajući kako muškarac u Hrvatskoj godišnje prosječno zaradi oko 10.400 kuna bruto više od žene!

Sunčica Brnardić, pravna savjetnica SSSH, problematizirala je porast prekarnih, atipičnih oblika zapošljavanja koji su nesigurni, slabije plaćeni, sigurnosno i zdravstveno rizičniji od standarnog oblika zapošljavanja. Hrvatska je europski prvak po udjelu prekarnog rada. Među prekarnim radnicima dominantno su zastupljene žene.

A u sektoru trgovine zaposleno je 180 000 radnika. Inspekcija rada iskontrolira svega pet poslo poslodavaca. Svi novozaposleni dobivaju ugovore na određeno vrijeme, konstatirala je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i dopredsjednica Ženske sekcije SSSH, istićući veliku maštovitost poslodavaca u kršenju zakonskih prava radnika u trgovini.

Potrebno je povećati stope zaposlenosti žena na 75 posto (sada 50 posto) i starijih radnika na 60 posto (sada 40 posto) poručila je, među ostalim, Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i dopredsjednica Ženske sekcije SSSH.

Naša je obveza i misija da tijekom naših aktivnosti daleko više štitimo žene i sve druge ranjivije skupine na tržištu rada, a to možemo i moramo kroz kolektivne ugovore, socijalni dijalog, pa i štrajkove i prosvjede, ako su potrebni, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, poručujući kako pitanje pravde za žene i sve radnike moramo graditi svaki dan.

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design