Održana konferencija o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu

In Konferencije / savjetovanja
Konferencija o rodnoj ravnopravnosti

Samo četvrtina Zagrepčana i Zagrepčanki smatra da žene i muškarci u Hrvatskoj imaju ista prava na radnom mjestu

Uoči Dana žena, IKEA Hrvatska održala je konferenciju o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu pod imenom ‘Ravnopravnost je bolja za sve’. U fokusu konferencije bile su teme jednakih mogućnosti zapošljavanja, napretka u karijeri te jednake plaće za isti posao, ali i važnosti rodno ujednačenih organizacija za poslovne rezultate organizacija i društva u cjelini.

‘U tvrtki IKEA smatramo da je ravnopravnost temelj ljudskih prava. Držimo da svatko ima pravo na pravedan tretman i jednake mogućnosti, bez obzira na rodnu pripadnost. Usto, vjerujemo i da ravnopravnost doprinosi našem poslovanju te stoga promičemo stvaranje inkluzivne radne sredine u kojoj svi imaju jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje. Istraživanja, naime, pokazuju da tvrtke u kojima je prisutna raznolikost na svim pozicijama ostvaruju bolje rezultate u financijskom i organizacijskom smislu. Ponosni smo što danas u robnoj kući IKEA Zagreb od ukupnog broja zaposlenih, 52 % čine žene, a 63 % dio su najvišeg menadžmenta. Za nas je ravnopravnost ulaganje, a ne trošak’, istaknula je Darija Kuljić, direktorica robne kuće IKEA Zagreb.

U uvodnom govoru Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH je istaknula kako rodna ravnopravnost na radnom mjestu još uvijek nije na vrhu prioriteta u Hrvatskoj te je ukazala na potrebu da se ukine praksa prema kojoj se u određenim industrijama zapošljavaju žene, a drugima gotovo isključivo muškarci. Posebna gošća na konferenciji, Sari Brody, Leadership & Diversity Manager IKEA Group, govorila je o primjeni strategije rodne ravnopravnosti u IKEA Grupi te je istaknula kako je rodna ujednačenost na upravljačkim pozicijama ujedno i temelj za bolje poslovne rezultate. “Upravo zato u tvrtki IKEA težimo različitosti, a ne sličnosti jer jedinstvenost naših kolega tvrtku IKEA čini boljim mjestom za rad i osigurava nam inovativnost i kreativnost”, izjavila je Sari Brody.

Na panelu se razgovaralo kako privatni i javni sektor mogu kvalitetnije surađivati u cilju unaprjeđivanja rodne ravnopravnosti na radnom mjestu.

Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, istaknula je kako su žene svjesne svog neravnopravnog položaja na tržištu rada, no jako malo njih koristi mehanizme pravne zaštite koje im stoje na raspolaganju kada je u pitanju diskriminacija na radnom mjestu.

Diana Doboš, bojnica, kopilotkinja Canadaira CL-415 u Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane istaknula kako je na početku karijere nailazila na nerazumijevanje i percepciju kako ima privilegirani status, no kako danas ima pozitivan odnos s muškim kolegama. Naglasila je i predrasude zbog kojih djevojčice nerijetko uopće ne razmatraju mogućnost da postanu pilotkinje jer se to smatra muškim zanimanjem.

Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave tvrtke Poslovna inteligencija, rekla je kako je zapravo predrasuda da u IT i STEM sektoru nema žena te je naglasila kako žene u tim sektorima imaju puno više šansi razbiti stakleni strop nego u drugim industrijama jer su glavni kriterij znanje i kompetencije.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i potpredsjednica Ženske sekcije SSSH, najstarije sindikalne organizacije u Hrvatskoj, istaknula je kako je rodna ravnopravnost iznimno važna za sektor trgovine u kojem su većina zaposlenih žene, ali uglavnom rade na slabije plaćenim mjestima i nemaju prilike za napredovanje.

U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o tome uživaju li muškarci i žene u Hrvatskoj jednaka prava na radnom mjestu. Samo četvrtina stanovništva Zagreba smatra da žene i muškarci u Hrvatskoj imaju jednaka prava na radnom mjestu, što uključuje jednake prilike za zapošljavanje i napredak u karijeri te jednaku plaću za isti posao. Značajno više muškaraca nego žena u Zagrebu smatra da postoji rodna ravnopravnost na radnom mjestu u Hrvatskoj. Riječ je o istraživanju koje je tijekom veljače za tvrtku IKEA Hrvatska provela agencija Ipsos na reprezentativnom uzorku (N=637) stanovništva u Zagrebu metodom online panela.

Rodna ravnopravnost u tvrtki IKEA dio je šireg pristupa Raznolikosti i inkluzije, a u njegovoj provedbi IKEA se, istinski vjerujući u ravnopravnost, fokusira na nekoliko glavnih područja, među kojima su LGBTIQ skupine, različite nacionalnosti, integracija osoba s invaliditetom – te rodna ravnopravnost. Uz postizanje rodno ujednačene organizacije, IKEA se na globalnoj razini obvezala da će do 2020. godine ostvariti jednake plaće za isti posao te jednake mogućnosti zapošljavanja i napredovanja za sve, neovisno o različitostima među svojim zaposlenicima.

U Hrvatskoj, kao mladoj organizaciji, IKEA je već od samog početka procesa zapošljavanja ostvarila jednake plaće za isti posao za žene i muškarce, a kontinuirano radi na edukaciji svojih zaposlenika i njihovom osvještavanju o tome kako raznolikost doprinosi poslovanju. Ove su godine, primjerice, svi zaposlenici u zagrebačkoj robnoj kući IKEA prošli treninge s ciljem eliminiranja neželjenih predrasuda prema raznolikostima.

Konferencija povodom Dana žena dio je šire kampanje koju IKEA organizira na području Hrvatske, Srbije i Rumunjske (zemljama u kojima IKEA u Jugoistočnoj Europi trenutno posluje), a ujedno je i tema kojoj će IKEA i tijekom idućih godina posvetiti posebnu pažnju.

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design