Održana konferencija Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje

In Konferencije / savjetovanja
Horvat

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta 11. prosinca 2018., u Zagrebu je održana konferencija pod nazivom “Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje”. Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskom gospodarskom komorom kao suorganizatorom, brojni visoki uzvanici uveličali su svojim prisustvom Preporodnu dvoranu palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Prisutnima su se obratili g. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta; akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU; mr. sc. Danijela Ćenan, direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav Hrvatske gospodarske komore, Darko Pappo, član Uprave DIV grupe d.o.o. te Hardy R. Schmitz, bivši predsjednik i sadašnji član Savjetodavnog vijeća Međunarodne udruge znanstvenih parkova i područja inovacija (eng. International Association of Science Parks and Areas of Innovation – IASP).

dvorana

U svom izlaganju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prenio je snažnu poruku svim prisutnima: “Nacionalno inovacijsko vijeće i Inovacijsko vijeće za industriju kroz osnovanih pet tematskih inovacijskih vijeća ima za cilj umrežiti realni sektor s akademskom zajednicom i državom. Na raspolaganju nam je 660 milijuna eura iz strukturnih fondova za razvoj inovacijskog sustava. Kako bi se taj novac slio u inovacije i inovativne projekte, priprema mora biti puno bolja nego što je danas”. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta dodatno je naglasio važnost uspostave učinkovitog inovacijskog sustava u Republici Hrvatskoj te ujedno i glavni cilj ove konferencije a to je svim snagama potaknuti povezivanje poslovnog sektora sa znanstveno-istraživačkom zajednicom.

Detaljne aktivnosti tematskih inovacijskih vijeća predstavila je direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK Danijela Ćenan, pojasnivši kako je osnovni cilj projekta uspostava efikasnoga inovacijskog sustava koji će ukloniti postojeća ograničenja privatnoga sektora i potaknuti daljnje istraživanje i razvoj.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu: Kako poboljšati suradnju poslovnog i znanstvenog sektora? na kojoj su, kao panelisti, sudjelovali državni tajnik Mario Antonić (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), dr.sc. Tome Antičić (državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja) te Mate Rimac (osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili d.o.o.) dok je kao moderator I panelist sudjelovao Mateo Ivanac (Hrvatska gospodarska komora). Državni tajnik Antonić istaknuo je važnost osnovanih Tematskih inovacijskih vijeća u kojima poslovni sektor ima priliku aktivno sudjelovati u kreiranju razvojnih smjernica inovacijskog sustava te povezati se čvršće za znanstveno-istraživačkom zajednicom.

„Mi kao institucija osluškujemo što gospodarstvo želi na ovom području i na temelju toga ćemo odrediti u kojem smjeru trebamo ići“, rekao je tom prigodom državni tajnik Antonić, te zaključio kako je cilj uspostave ovog inovacijskog sustava okupiti kompetentne i kvalitetne ljude koji će zajedničkim snagama inzistirati na uvođenju inovacija u hrvatsko gospodarstvo.

Konferencija se održala u sklopu “Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi”, čiji je korisnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, partnera projekta Hrvatska gospodarska komora te uz podršku pružatelja savjetodavnih usluga. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pred nama je jedan izazovan razvojni gospodarski put koji je usmjeren na inoviranje te na snažno uključivanje privatnog sektora i povezivanje sa znanstveno-istraživačkom zajednicom, a sve to s ciljem uspostave jedinstvenog nacionalnog inovacijskog sustava. To je ono čemu moramo težiti kako bismo stvorili poticajno okruženje za ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj.

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design