Održana VIII. skupština Sindikata trgovine Hrvatske

In Konferencije / savjetovanja
Zlatica

Izazovan Program rada koji obvezuje

ZlaticaU Đurđevcu je održana VIII. Skupština Sindikata trgovine, koja je okupila brojne delegate iz svih krajeva naše zemlje. Na Skupštini je podnijet izvještaj o radu za razdoblje 2014.-2018., usvojen je Statut Sindikata trgovine, Pravilnik o financiranju i financijsko-materijalnom poslovanju sindikalnih podružnica i tijela Sindikata trgovine, te, na kraju, utvrđen je program rada za naredno razdoblje. Skupština je ponovno izabrala Zlaticu Štulić za predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske za naredno mandatno razdoblje (do 2022. godine).

U vrlo opsežnom izvještaju o radu naglasak je stavljen na ekonomsko stanje u Hrvatskoj trendove i djelatnosti trgovine, plaće, kolektivno pregovaranje s posebnim osvrtom na sindikalnu pozornicu u RH. Izvješće je također obuhvatilo pitanja edukacije članstva te međunarodnu suradnju, zatim zakonske promjene koje se odnose na trgovinu, statusne promjene, probleme zaštite na radu, a spomenute su i prosvjedne akcije. Posebna je pozornost u izvještaju pridana osnivanju Hrvatskog saveza za nedjelju kao nastavka stalnih nastojanja Sindikata trgovine da se ukine ili drukčije organizira rad nedjeljom i blagdanima.

Zlatica Štulić
Zlatica Štulić

Zlatica Štulić je posebno naglasila da je ovaj mandat obilježen ozbiljnim nedostatkom radnika u trgovini, posebno na sezonskim područjima i u Zagrebu, nepotpisivanjem granskog kolektivnog ugovora i povećanim rizikom od siromaštva. Posebno je upozorila na nastavak trenda rasta koncentracije tržišnog udjela vodećih maloprodajnih organizacija.

U izvještaju je naglašeno da trgovina sudjeluje sa 19,4 posto u ukupnom broju poduzetnika, zapošljava 188.710 radnika odnosno 15,6 posto ukupnoga broja radnika, dok udio trgovine u BDP-u RH iznosi gotovo 11 posto. Međutim, rast plaća ne prati rast produktivnosti koja je porasla tri puta više. Uz to, veliki trgovački lanci provode procese restrukturiranja kojima su smanjivali broj radnika. Prosječna plaća prodavača iznosila je 4.104 kuna i niža je 19 posto od prosječne plaće u trgovini na malo.

Zanimljivo je da je potpisanim kolektivnim ugovorima na razini trgovačkih društava Sindikat trgovine uredio radna prava za 47,2 posto svojih članova. Kolektivni ugovori sklopljeni su u društvima: Petrol, Zagrebački velesajam, ZG Holding upravljanje sportskim objektima, Konzum, Tisak, Phoenix Farmacija i HRT Zagreb. Ipak, osjeća se gubitak članstva, posebno zbog otvorene ili prikrivene netrpeljivosti poslodavaca prema sindikatima.

Zlatica
Radno predsjedništvo Skupštine

Izvještaj pozornost pridaje i međunarodnoj suradnji STH, s posebnim osvrtom na suradnju sa Sindikatom trgovine Austrije. Uređenje radnog vremena u Austriji pozitivan je primjer kojega STH koristi u svojoj borbi za neradnu nedjelju. U okviru tih nastojanja održan je u studenom 2017. skup Hrvatskog saveza za slobodnu nedjelju, koji je 2018. prerastao u osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju. Donijeta je odluka da se Savez pridruži Europskom savezu, a Vladi je poslan prijedlog inicijative s konkretnim zahtjevom da su nedjelja i blagdani neradni dani.

Nakon iscrpne i vrlo sadržajne rasprave prihvaćeni su novi dokumenti koji će određivati rad i aktivnosti za naredno mandatno razdoblje, uključujući i Program rada. Istaknut je osnovni strateški cilj: pravo svih radnika iz djelatnosti trgovine da se slobodno učlanjuju u STH. Jedan od primarnih ciljeva je i nastavak aktivnosti na pitanju uređenja rada nedjeljom i blagdanima. Kad je riječ o kolektivnom pregovaranju cilj je sklopiti kolektivni ugovor sa HUP-om i u skladu sa zakonom o radu zatražiti njegovo proširenje djelovanja na cjelokupnu djelatnost trgovine u Hrvatskoj. Program rada vrlo je detaljno razrađen i ozbiljan je izazov za rukovodstvo i članstvo Sindikata trgovine Hrvatske u novom mandatnom području.

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design