Operacija zamjene novčanica i kovanica kune onima eura koštat će 900 milijuna kuna

In Financije i gospodarstvo
lova

Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je nagradila autore najuspješnijih dizajnerskih rješenja hrvatskih eurokovanica, a guverner HNB-a Boris Vujčić tom je prigodom izvijestio kako će operacija zamjene novčanica i kovanica kuna onima eura koštati više od 900 milijuna kuna.

Više od 900 milijuna kuna koštat će troškovi proizvodnje novčanica i kovanica eura kojima se moraju zamijeniti postojeće novčanice i kovanice kuna. Dosta skupo za HNB, rekao je guverner na prigodnoj svečanosti na kojoj su autori prvorangiranih rješenja hrvatskih eurokovanica nagrađeni sa 70.000 kuna, drugorangirani autori s 35.000 kuna, a trećerangirani s 20.000 kuna.

Naime, za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje.

Tako će na hrvatskom naličju eurokovanice od dva eura biti motiv “geografska karta Republike Hrvatske sa šahovnicom u pozadini”, a autor najuspješnijeg dizajna je Ivan Šivak.

Za motiv “životinja kuna” za naličju kovanice od jednog eura nagrađen je Stjepan Pranjković. Ivan Domagoj Račić autor je najuspješnijeg dizajna za motiv “Nikola Tesla” za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centa.

Autorica najuspješnijeg dizajna za motiv “glagoljica” za naličje od pet, dva i jednog centa Maja Škripelj. Guverner Vujčić je kazao kako je vrlo zadovoljan odabranim rješenjima te kako je ovim okončan jedan od dijelova procesa koji je trajao godinu dana.

Sada slijedi izrada alata za proizvodnju kovanica, zatim probni (testni) otkov milijun primjeraka svake od kovanica što se misli napraviti do ljeta. I nakon toga, pod pretpostavkom da Vijeće Europske unije u srpnju donese odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu, kreće se s masovnom proizvodnjom, rekao je guverner, uz napomenu kako će biti pet mjeseci logističke pripreme za zamjenu gotovine.

Testni otkovi, dodao je, na koncu će isto ići u konverziju, na kraju godine, odnosno početkom 2023. će ići u cirkulaciju.

Iz HNB-a su podsjetili kako su u izboru motiva koji će se naći na kovanicama eura i centa sudjelovali i građani koji su u web anketi ocjenjivali motive te iznosili svoje prijedloge.

Nakon što su odabrani motivi, 2. kolovoza 2021. započeo je otvoreni natječaj za izbor dizajna nacionalne strane RH na optjecajnom kovanom novcu eura i centa koji je proveden u tri kruga.

Na natječaj je zaprimljeno 1.299 prijedloga dizajna, a u u proces odabira uključeno je 1.179 prijedloga dizajna s motivima “hrvatskih eurokovanica”, od čega se 314 prijedloga dizajna odnosilo na motiv “geografska karta”, 295 prijedloga dizajna za motiv “kuna”, 308 prijedloga dizajna za motiv “Nikola Tesla” te 262 prijedloga dizajna za motiv “glagoljica”.

U prvom krugu natječaja Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske odabrala je devet najuspješnijih prijedloga dizajna po motivu te ih je kao prijedloge dostavila Komisiji za novac HNB-a.

U drugom krugu natječaja Komisija za novac HNB-a odabrala je tri najuspješnija prijedloga dizajna naličja eurokovanica za svaki zadani motiv iz natječaja, poredana po rangu. Odluku o odabiru najuspješnijih prijedloga dizajna Komisija za novac donijela je 3. prosinca 2021.godine.

Na prijedlog Komisije za novac, odluku o konačnom odabiru najuspješnijeg dizajna donio je Savjet HNB-a, o čemu su danas i priopćenjem izvijestili iz središnje banke.

Podsjetili su pritom i kako su, u skladu s Uredbom i s dokumentom Europske komisije pod nazivom “Common understanding concerning the Submission of draft designs for new national sides of euro coins” kojim se države članice koje uvode euro potiču na konzultacije prije podnošenja prijedloga dizajna na službeno odobrenje Vijeću EU-a, prvorangirani prijedlozi dizajna dostavljeni Vijeću EU-a, Europskoj komisiji i državama članicama čija je valuta euro, a u skladu sa svim propisanim tehničkim uvjetima i standardima.

Naime, Vijeće EU odlučuje o odobrenju dizajna naličja eurokovanica u skladu s Uredbom Vijeća EU-a, a svaka država članica čija je valuta euro može, u roku od sedam dana od podnošenja prijedloga dizajna naličja eurokovanica, obrazloženim mišljenjem upućenim Vijeću EU i EK uložiti prigovor na dostavljeni prijedlog dizajna ako bi prijedlog vjerojatno izazvao nepovoljne reakcije njezinih građana.

HNB je 28. siječnja ove godine zaprimila obavijest Vijeća EU o odobravanju dostavljenih prijedloga dizajna naličja eurokovanica.

Nakon zaprimljene obavijesti, Komisija za novac jednoglasno je odredila izbor konačnog ranga triju najuspješnijih prijedloga dizajna nacionalne strane RH na optjecajnom kovanom novcu eura i centa za svaki zadani motiv iz natječaja, a na njen je prijedlog Savjet HNB-a donio odluku o konačnom odabiru najuspješnijeg dizajna.

Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom može započeti nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro, napominju iz hrvatske središnje banke. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design