Optimistične prognoze za Kinu podigle cijene nafte prema 87 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 87 dolara, poduprte poboljšanim gospodarskim izgledima za Kinu koji nagovješćuju snažniju potražnju za naftom u drugom gospodarstvu svijeta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 47 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 80,72 dolara.

Trgovci su se i danas fokusirali na prognoze o snažnom oporavku kineskog gospodarstva nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida 19.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira da će zahvaljujući Kini globalna potražnja za naftom u ovoj godini dosegnuti rekordnih 101,7 milijuna barela dnevno, a kineski oporavak prognozira i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

“Mnogi trgovci vjeruju da ćemo najvjerojatnije svjedočiti snažnijoj potražnji iz Kine budući da iz dana u dan ukida covid mjere”, rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Cijene nafte podupire i nada da će se američka središnja banka uskoro odlučiti za umjerenije podizanje kamatnih stopa i da će se izgledi za američko gospodarstvo poboljšati.

Analitičari u Reutersovoj anketi procjenjuju da će Fed na iduće dvije sjednice podići kamatne stope za po četvrtinu postotnog boda i potom ih zadržati na toj razini barem do kraja godine.

Sve su veće šanse, čini se, da će američko gospodarstvo tek blago usporiti, rekla je u četvrtak potpredsjednica Feda Lael Brainard.

Dva najveća gospodarstva svijeta trebaju više sirove nafte, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Značajniji rast cijena zakočio je podatak o rastu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za čak 8,4 milijuna barela, najvećem od lipnja 2021.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 2,02 dolara, na 82,06 dolara. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design