Optimizam zbog dogovora SAD-a i Kine potaknuo svjetske burze

In Vijesti iz svijeta
Wall-Street

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule nove rekordne razine, što se zahvaljuje optimizmu zbog trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine, ali i nizu boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,1 posto, na 28.455 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,7 posto, na 3.221 bod, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 8.924 boda.

Nove rekordne razine tih indeksa zahvaljuju se potvrdi da će prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine biti potpisana početkom siječnja.

To je kazao ministar financija SAD-a Steven Mnuchin, istaknuvši da je sve stavljeno na papir, prevedeno i da oko toga više nema pregovora.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, Mnuchinove izjave odagnale su sve dvojbe s tržišta, kažu analitičari.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u petak je, pak, nakon razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, kazao da je ostvaren napredak po pitanju slobodne trgovine sa Sjevernom Korejom i Hong Kongom, čime je raspršio strahove investitora od nove eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Ulagače je ohrabrio i niz boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva, među ostalim, o rastu osobne potrošnje u studenome za 0,4 posto.

Taj je podatak u fokusu investitora jer je potrošnja ključna za američki gospodarski rast. Porast potrošnje, zajedno s ranijom objavom drugih pozitivnih pokazatelja, smanjio je strah od recesije, koji je pritiskao tržišta tijekom ove godine.

Uz to, druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pokazala je da je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo 2,1 posto na godišnjoj razini, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju.

Na tržišta, pak, nije osjetnije utjecalo glasanje Zastupničkog doma Kongresa o opozivu predsjednika Trumpa zbog zlouporabe svog položaja jer je malo vjerojatno da će to potvrditi i Senat u kojemu republikanski zastupnici imaju većinu.

“Ovo doba godine tržište obično dobiva vjetar u leđa. Zasad nema na vidiku ničega što bi do kraja godine promijenilo smjer u kojem idemo”, kaže Walter Todd, strateg u tvrtki Greenwood Capital Associates.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 28 posto, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju kamata američke središnje banke u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova i poboljšanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 3,1 posto, na 7.582 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 posto, na 13.318 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 6.021 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,9 posto, na 23.816 bodova. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design