Osniva se Maritime Innovation Cluster – Rijeka postaje središte za inovacije u brodogradnji

In Novi turistički kapaciteti
Cluster

Potpisivanjem ugovora između Lürssen Design Center Kvarner, odnosno gospodina Petera Lürssena i Sveučilišta u Rijeci, odnosno rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić – Samaržija, ostvareno je strateško partnerstvo koje je prvi korak u osnivanju Maritime Innovation Cluster.

Maritime Innovation Cluster je platforma za pripremu suradničkih projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoj istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera. Njegovim osnivanjem želi se jačati konkurentnost i inovativnost pomorske industrije putem umrežavanja svih relevantnih čimbenika javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u okviru lanca vrijednosti sektora brodogradnje i srodnih industrija.

Prioritetna područja klastera bit će pametna i zelena brodogradnja, digitalna transformacija u brodograđevnoj industriji, razvoj jedinstvene, bespilotne i autonomne platforme te razvoj pametnih vještina. Razvijene tehnologije kao i tehnologije trenutno u razvoju kao što su transformacija otpada u energiju, sterilizacija opasnog otpada, korištenje vodika i sintetskog goriva, digital twin te ostalih, dio su portfolija članova klastera i razvijat će se i dalje.

Sa Sveučilištem u Rijeci su već odrađene prve radionice kroz koje se zainteresiranima približio način rada i ključne aktivnosti koje će se provoditi u klasteru.

„Kada smo odlučili osnovati inovacijski klaster želja nam je bila vratiti Hrvatsku na kartu najjačih pomorskih država. Jedan od glavnih ciljeva nam je da ovdje uspostavimo globalno središte za inovacije u brodogradnji i da razvijamo inovativna rješenja za pametne luke. Umrežavanjem javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora i razvojem pametnih vještina na najbolji mogući način jačamo ljudske kapacitete i osposobljavamo ih za poslove budućnosti“, izjavio je Peter Lürssen.

Sveučilište u Rijeci prvi je partner u Klasteru koji će na području Hrvatske, ali i Europe i svijeta, okupiti brojne predstavnike trgovačkih društava, udruga, profesionalnih organizacija, javnih ustanova, udruženja, znanstvenih organizacija, jedinica lokalne i područne samouprave te drugih institucija u području brodogradnje i srodnih industrija.

„Maritime Innovation Cluster omogućit će među-sektorsko umrežavanje i internacionalizaciju sektora brodogradnje i srodnih industrija te suradnju s međunarodnim partnerskim institucijama i udruženjima. Jedan od glavnih ciljeva klastera bit će poticanje inovacijskih aktivnosti kroz razvoj i dijeljenje istraživačke, poslovne i obrazovne infrastrukture i razmjenu znanja i stručnosti“, zaključila je prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design