Spori oporavak proizvodnje u Meksičkom zaljevu podigao cijene nafte prema 74 dolara

In Vijesti iz svijeta
benga

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje i prerade u SAD-u nakon pustošenja uragana Ida.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,43 dolara. Na američkom je tržištu ojačala 14 centi, na 70,13 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na spori oporavak proizvodnje i prerade u regiji Meksičkog zaljeva nakon pustošenja uragana Ida.

Proizvodnja je smanjena za oko 1,7 milijuna barela dnevno, a povratak radnika na platforme usporavaju oštećenja na heliodromima i u spremnicima goriva, saznaje se od neimenovanih izvora.

“Cijene podupiru produljeni prekid proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva i prerade u rafinerijama u Louisiani, koji će nužno dodatno srezati ionako smanjene zalihe nafte u SAD-u, i podaci koji pokazuju kontinuirano snažan oporavak domaće potražnje za gorivom”, rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Potporu cijenama pružili su i vodeći proizvođači koji su u srijedu potvrdili da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, unatoč zahtjevu SAD-a da se na tržište izbaci znatno više barela.

Washington je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo povećanjem opskrbe i najavio da će nastojati utjecati na Organizaciju zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njezine saveznike da u većoj mjeri podupru gospodarski oporavak.

“Tržište nafte bit će i u ostatku godine u značajnom deficitu, pa se čini da će cijene nafte nastaviti rasti, kada uzmemo u obzir da OPEC+ signalizira disciplinirano ublažavanje rezova u proizvodnji i kontinuirani pad zaliha u SAD -u”, rekao je Edward Moya iz OANDA -e.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 71,64 dolara, što znači da je porasla 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design