Plenković: Vlada europski orijentirana i opredijeljena stabilnosti i rastu

In Financije i gospodarstvo
plenkovic

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u utorak kako je Vlada europski orijentirana, opredijeljena za političku stabilnost, trajni gospodarski rast te za podizanje kompetitivnosti gospodarstva na globalnom tržištu.

Govoreći na konferenciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) “Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje?” premijer je kazao kako je prva asocijacija strancima na Hrvatsku da se radi o prelijepoj zemlji, ali da je nužno učiniti je i “atraktivnom poduzetnicima, stranim ulagačima te sigurnom zemljom, koja u cijelosti potvrđuje svoju legitimaciju statusa u međunarodnim organizacijama za koju smo se puno trudili”.

“Ova je Vlada europski orijentirana i to s punim uvjerenjem da je to dobro, korisno i ispravno za hrvatsko društvo, za hrvatske ljude te naše međunarodno pozicioniranje i za naše nacionalne interese. Na tome ćemo ustrajati i nakon mandata ove Vlade, i želim da to svima bude jasna i čista poruka opredijeljenosti za stabilnost, predvidivost, gospodarski rast, nova radna mjesta te konkurentnost, našu kompetitivnost na globalnom tržištu”, poručio je Plenković okupljenim gospodarstvenicima, predstavnicima diplomatskog zbora, sindikata i dr.

Kazao je i kako je Hrvatska danas drugačija zemlja nego prije godinu dana, da je ostvarena politička stabilnost, a da su “efemerna, marginalna pitanja dio političke rasprave koja neće odvući pozornost Vlade od onoga bitnog“, prvenstveno od trajnog gospodarskog rasta.

plenkovic“Ne želimo povremene trendove. Želimo trajni gospodarski rast, stvaranje novih, kvalitetnih radnih mjesta, obrazovni sustav za radna mjesta budućnosti, želimo zaustavljanje iseljavanja i demografsku obnovu, jačanje pravne sigurnosti, učinkovitu državnu upravu, transparentne javne nabave i kontinuiranu borbu protiv korupcije, ali i društvo solidarnosti i predanosti socijalnom dijalogu“, kazao je Plenković.

Dodao je kako su to “elementi koje svi ovi veleposlanici koji su ovdje danas žele reći svojim poslovnim subjektima kada opisuju zemlju u koju su došli. I ako stave kvačice na sve ove elemente onda će ljudi iz njihovih zemalja doći ovdje tražiti poslovne partnere i realizirati svoje programe. A ako neke od tih kvačica nedostaju, onda neće doći, ići će negdje drugdje gdje su te sve kvačice stavljene”.

Osvrnuvši se na dobre makroekonomske pokazatelje kako za Hrvatsku, tako i za EU, predsjednik Vlade je kazao kako to treba potaknuti optimizam u društvu, ali i predanost poslu koji Vladi još predstoji, a to su prvenstveno nužne strukturne reforme. Stoga trenutno svi vladini resori, naglasio je, rade na Nacionalnom programu reformi, odnosno okviru svih napora da se trebaju poduzeti sukladno s onim što nam EU preporučuje.

Pritom je kao primjer naveo reforme na snižavanju troškova poslovanja, rekavši da nedavno objavljen registar neporeznih davanja pokazuje koliki je tu prostor za poboljšanje, kao i objedinjavanje svih inspekcijskih službi, kojih je sad otprilike 50-ak.

Kapital je prepoznao povoljne trendove i stabilnost u Hrvatskoj

Plenković je poručio i da je kapital prepoznao pozitivne gospodarske trendove te poruke stabilnosti i ozbiljnosti, što je omogućilo povoljno zaduživanje Hrvatske na inozemnom tržištu i dovelo do povećanja izgleda za kreditni rejting države.

Premijer je istaknuo kako su povoljni makroekonomski trendovi olakšali ministru financija Zdravku Mariću zaduživanje na inozemnom tržištu.

Hrvatska je u ponedjeljak na inozemnom tržištu dogovorila prodaju 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice s dospijećem 2027. godine, uz prinos od 3,19 posto, što je dosad najpovoljnije zaduženje na stranim tržištima.

“Na taj način ova obveznica ne povećava javni dug, ali za razliku od onih kojima je kamata bila preko 6 posto, ovima je 3,19 posto. I to je dobar i pozitivan korak”, kazao je Plenković.

Sredstva prikupljena novim izdanjem obveznica iskoristit će se, naime, za otplatu obveznica koji dospijevaju u travnju iznosa 1,5 milijardi dolara, s kuponom od 6,25 posto, što predstavlja značajnu uštedu za proračun Hrvatske.

“On (Z. Marić) je to uspio zato što su ovi trendovi, pokazatelji i poruka stabilnosti i ozbiljnosti svega što radimo jasno prepoznati onima koji ne gledaju kroz prste. Kapital ne gleda kroz prste, gleda svoj interes”, ustvrdio je premijer.

Dobre poruke rejting agencija

Plenković se osvrnuo i na odluku agencije Moody’s prošloga petka o povećanju izgleda za kreditni rejting Hrvatske s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.

To su posljednjih mjeseci učinile i druge najveće svjetske rejting agencije Standard & Poor’s te Fitch.

“Kreditne rejting agencije ne preskaču svoje stepenice. Takvih čudotvornih vlada i okolnosti nema. Tu se ide korak po korak. To treba znati. Ako baš sve tri svjetske kreditne rejting agencije kažu da izgledi nisu negativni nego stabilni, onda je to dobra poruka na kojoj trebamo graditi“, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je to najviše rezultat rada hrvatskih gospodarstvenika, onih koji proizvode, izvoze i koji su u stanju biti konkurentni u svojim aktivnostima.

Plenković se osvrnuo i na proračunski deficit konsolidirane države za 2016. godinu. Iako još nema konačnih podataka, istaknuo je da je deficit ispod planiranih 1,6 posto BDP-a, odnosno da je na razini od gotovo 1 posto.

Naveo je i da treba voditi računa o tome da se nastavi trend smanjivanja javnog duga, koji je u 2016. po prvi put smanjen i to na 83,9 posto BDP-a.

“To je ono što se od nas očekuje, to su trendovi koji za posljedicu imaju u konačnici i kvalitetne ocjene međunarodnih financijskih institucija i korak prema investicijskom kreditnom rejtingu, a to onda znači niže kamatne stope i za državu, i manje kamate za poduzetnike i građane. Zato ćemo nastaviti kvalitetno upravljati javnim financijama, voditi računa o proračunskoj disciplini sukladno proračunu koji smo usvojili za 2017. godinu i našim smjernicama za 2018. i 2019”, zaključio je Plenković.

Schultze: Bez EU šanse svih članica male

O važnosti europske orijentacije govorio je i njemački veleposlanik Thomas Eberhard Schultze, istaknuvši da bi “bez EU i njenog slobodnog trižišta imali vrlo male šanse da sami uspijemo na globaliziranom tržištu, što stoji i za Hrvatsku i za sve ostale članice Unije podjednako“. Dodao je i da njemački investitori sve više primjećuju predanost Hrvatske EU, gdje “vidi svoju političku i ekonomsku budućnost”.

Predsjednik HGK Luka Burilović osvrnuo se, pak, na dosadašnje korake Vlade – poreznu reformu i akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, rekavši kako gospodarstvenici to pozdravljaju. “Hrvatska ima sve potencijale da postane zemlja povoljna za ulaganja, a glas poduzetnika je put kojim treba ići”, poručio je Burilović.

Poduzetnici: poslovna klima je nepoticajna

Glas poduzetnika, odnosno anketu o preprekama u poslovanju, predstavio je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić, rekavši kako je čak 83 posto ispitanih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj ocijenilo da je poslovna klima nepoticajna za poslovanje i ulaganje.

Ipak, više od polovine ispitanih drži da je unazad godinu dana došlo do određenog, iako malog napretka, i to ponajviše na području poreza, tržišta rada, radnog zakonodavstva. Najveće prepreke poslovanju, pak, i dalje ostaju pravna nesigurnost, visoki administrativni troškovi te neučinkovita javna uprava. Kao poseban problem ističu nedostatak radne snage unatoč visokoj nezaposlenosti, odnosno neusklađenost kvota za zapošljavanje stranaca sa stvarnim potrebama gospodarstva.

Poreznu reformu i akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstvo, kao prve značajnije korake ove Vlade, poduzetnici većinom ocjenjuju pozitivnima, dajući im ocjene od 3 naviše, no uz napomenu da očekuju još više, primjerice na digitalizaciji države ili većem utjecaju struke na zakonodavstvo. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design