Podravka među predvodnicima profesionalne rodne ravnopravnosti u Europskoj uniji

In Konferencije / savjetovanja
dalic

Predsjednica Uprave dr. sc. Martina Dalić govorila je na skupu organiziranom u sklopu francuskog predsjedanja EU-om posvećenom povećanju rodne ravnopravnosti žena i muškaraca u poslovnom sektoru. Sudionici skupa potpisali su Deklaraciju podrške jačanju profesionalne jednakosti unutar privatnog sektora.

S 40% žena u Upravi, 33% u Nadzornom odboru i 43% u top menadžmentu Podravka je među liderima rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj

Povodom Međunarodnog dana žena predsjednica Uprave Podravke dr. sc. Martina Dalić sudjelovala je na skupu o profesionalnoj jednakosti žena i muškaraca u Europi, održanom u Parizu u nazočnosti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Događanje u Elizejskoj palači okupilo je poslovne liderice privatnog poslovnog sektora iz svake od zemalja članica Europske unije, a održano je u sklopu francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Tema rodne ravnopravnosti jedna je od važnih tema francuskog predsjedanja, a sudionici današnjeg skupa potpisom Deklaracije podrške jačanju profesionalne jednakosti unutar privatnog sektora obvezali su se aktivno raditi na ubrzanju pozitivnih trendova i umanjivanju neravnoteže između prava i položaja muškaraca i žena u svojim zemljama.

Sudjelujući u panel-raspravi „Kakvi su izgledi za profesionalnu ravnopravnost žena i muškaraca u Europi?“ predsjednica Uprave Podravke istaknula je važnost jačanja društvene svijesti o koristima koja poduzeća i društva mogu ostvariti od veće uključenosti žena u najvise menadžerske pozicije, kako u poduzećima, tako i u politici.

„U zakonodavnim rješenjima koja donose tzv. ženske kvote u upravama kompanija i politici, iznimno je važna njihova iskrena provedba koja će odražavati duh i namjeru ovakvih zakona, a ne samo puko administrativno zadovoljenje zakonskih kriterija. U tom je procesu potrebno kontinuirano jačati svijest cjelokupnog društva o koristima koje donosi vise žena u upravama poduzeća i politici. Znanje, energija, inovativnost i način vodstva koje donose žene čine stvarnu dodanu vrijednost, kako poduzećima, tako i društvu u cjelini. Za snažnije provođenje ovih promjena potrebna je i stalna uključenost i potpora muškaraca koji su ipak većinom donositelji odluka. Istovremeno, reorganizacija koju trenutno provodimo u Podravki donijet će povećanje udjela žena u top menadžmentu sa sadašnjih 24 na 43%. Sve žene koje će biti promovirane odabrane su ne samo zato što su žene, već i zbog svog znanja, kompetencija i doprinosa kojeg daju Podravki. Zato su profesionalna jednakost i jednakost šansi stvarni instrumenti koji zakonodavna i retorička rješenja pretvaraju u stvarne i vidljive rezultate“, naglasila je Martina Dalić.

Među zaposlenicima Podravke d.d. ukupno je 46% žena, a među zaposlenicima s visokim obrazovanjem, s titulom magistra ili doktora znanosti, udio žena čak je 61%. U Upravi Podravke udio žena je 40%, što je već sad u skladu sa Strategijom EU-a za rodnu ravnopravnost do 2025. Postotak žena u Upravi Podravke viši je od hrvatskog prosjeka, ali i od prosjeka gotovo 90% zemalja članica OECD-a i G20, a s udjelom od 33% kompanija je iznad hrvatskog prosjeka i po zastupljenosti žena u Nadzornom odboru.

Što se tiče zapošljavanja, prijave za posao u Podravki nisu rodno definirane te se i žene i muškarci podjednako zapošljavaju, kao što, ovisno o kvalifikacijama, imaju jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje. U protekloj godini u Podravki je napredovalo 43% žena.

Razlika u plaći po spolu iznosi 4,25%, što je značajno bolje od državnog (11,2%) i prosjeka EU-a (13%), a reorganizacijom poslovanja Podravke ova će se razlika još više smanjiti.

Podravka, uz ostalo, kontinuirano radi na poticanju mladih, pogotovo djevojaka i žena, za opredjeljenje u STEM područje, surađujući s obrazovnim institucijama na projektima kao što je „Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća“. Osim toga, čak 90% zaposlenika Istraživanja i razvoja čine žene, što dodatno čini ova zanimanja privlačnima za mlađe generacije žena i djevojaka.

Radi postizanja daljnjeg napretka u jačanju profesionalne jednakosti žena i muškaraca u privatnom sektoru Europske unije, potpisnici Deklaracije podrške jačanju profesionalne jednakosti unutar privatnog sektora obvezali su se na smanjenje razlike u plaćama između žena i muškaraca, rast udjela žena u ukupnom broju zaposlenih, na rukovodećim pozicijama te u upravnim i nadzornim odborima, podizanje svijesti i obuke o nesvjesnoj pristranosti u zapošljavanju i profesionalnom napredovanju, stvaranje sigurnog radnog okruženja za žene te poticanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design