Pokreće se hrvatska Akademija za obuku posada brodova, mega yacht-i i charter plovila

In Iz zemlje
1posada

U cilju snaženja kvalitete nautičkog turizma i ponude brojnim inozemnim nautičarima, pokreće se hrvatska Akademija za obuku posada brodova, mega yacht-i i charter plovila.

Gotovo da nema rekorda u poslovanju kojega ove sezone nije oborio hrvatski nautički turizam, ujedno otvarajući i veliki problem koji koči razvoj ovog iznimno uspješnog dijela hrvatskog gospodarstva.

Naime, u isto vrijeme dok su Jadranom od konca travnja sve do kraja kolovoza ove godine, vozila brojna plovila različitih nautičkih namjena te nerijetko iznimnih VIP gostiju, svjetski poznatih jet – settera, gospodarstvenika, sportaša, Hrvatska muku muči s kvalitetnim posadama za najam plovila tih istih turista koji dolaze odmarati u našu zemlju.

Na tržištu nedostaje gotovo svega kada je spomen najma posada charter plovila u pitanju. Od skipera, stjuardesa, hostesa, kuhara, mornara, čistačica… Loše i nedovoljno kvalificirane posade na plovilima glavna su smetnja da bi se Hrvatska doista mogla još učinkovitije pozicionirati prema charter najmu plovila te staviti turistima na raspolaganje i u ovom segmentu.

Imajući u vidu taj veliki nedostatak hrvatskog nautičkog turizma, poduzetnik i projekt manager Davor Grbić iz Dubrovnika, zajedno s kolegama iz Splita, Tomislavom Slavićem i Ivanom Lokicom, kao i zahvaljujući bogatom iskustvu u nautičkom turizmu, sustavnom proučavanju njegovih slabosti, pokreću ove jeseni prvu Akademiju za obuku posada charter plovila u Hrvatskoj po STCW-u te ISO normama.

„Cilj ove naše inicijative je nautičkim turistima, koji su doista gosti visoke platežne moći, ponuditi ono što oni i zaslužuju. Iskusnu, dobro obrazovanu, sposobnu i kvalitetnu posadu za najam plovila što sada Hrvatska nema. Ako se želimo staviti na sami vrh kvalitetnih sadržaja za nautičke goste, onda osim mora, iznimne prirodne ljepote, moramo graditi i izraditi i kvalitetnu infrastrukturu, a to znači da uz marine diljem obale, moramo imati na raspolaganju u svakom trenutku i obučenu i kvalitetnu posadu za najam. Upravo će ovom potonjem ciljati i cilja prva Akademija za obuku posada charter plovila” – najavio je poduzetnik Davor Grbić koji več u bazi podataka sa suradnicima ima vise od 40 visoko obrazovanih charter zapovjednika, strojara, mornara, kuhara, stjuardesa itd. Svi polaznici koji zadovolje naše vrlo zahtjevne uvjete te selekciji uzimamo pod svoju kapu te im garantiramo posao u niši.

Projekt za pokretanje i otvaranje Akademije i obrazovnih programa namijenjenih budućim i sadašnjim posadama za što učinkovitiji rad i radne rezultate već je u cijelosti spreman za implementaciju, a od jeseni i za upis prvih polaznika edukacija koja će se održavati diljem naše obale.

„Imajući u vidu da će iz naših obrazovnih programa „izlaziti” kvalitetne posade, slobodan sam najaviti da se ovom novom „proizvodu” hrvatskog nautičkog turizma posebno raduju i strani investitori koji su s nama u pregovorima: charter kompanije, kao i veće tvrtke radi zajedničkog preuzimanja tj. kupnje nekih dalmatinskih marina te i sa firmama koje se bave upravljanjem nad njima, gdje će te posade koje obučimo tj. obrazujemo raditi vrlo brzo“ – najavio je Davor Grbić.

Unatoč činjenici da će Akademija s prvim upisima i promocijom obrazovnog programa krenuti od jeseni, pokretači i osnivači već sada zaprimili su na desetke upita za edukaciju i sudjelovanje na predavanjima.

You may also read!

drvo

Drvoprerađivači u problemu: pada izvoz, raste uvoz, a najviše se izvozi sirovina

S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika,

Read More...
njemacka

Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za

Read More...
kamp

Veliki porasti u poslovanju poduzetnika u djelatnosti kampova

U Hrvatskoj se od 2018. do 2022. povećao broj poduzetnika u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje za 28

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design