Poslodavci pozvani na podršku sigurnim i zdravim radnim mjestima, a Vlada na preventivni pristup

In Zdravlje
vito

U sklopu globalne akcije Međunarodne organizacije radnika građevinarstva i drvne industrije (BWI) koja se provodi povodom Međunarodnog dana sjećanja na poginule radnike, Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) zatražio je od poslodavaca uključivanje i davanje podrške politici sigurnih i zdravih radnih mjesta.

“Rad ne treba radnike koštati njihova zdravlja, ekstremiteta ili života. Rezultati se postižu kada sindikat i menadžment surađuju na zajedničkim ciljevima u području zaštite na radu usmjerenim prema nultoj stopi smrtnosti na radnim mjestima, kao i rješavanju rizika od profesionalnih bolesti i ostalih nezgoda na radu”, stoji u pozivu SGH.

Ljudsko pravo na “sigurne i zdrave uvjete rada” je priznato Međunarodnim paktom UN o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, a kolektivna i zajednička posvećenost sigurnosti i zdravlju na radu je snažno istaknuta i u ciljevima Ujedinjenih naroda o održivom razvoju 2030. godine.

Pravo na informiranje o opasnostima i rizicima za zdravlje i sigurnost na radnom mjestu, pravo na sudjelovanje u utvrđivanju mjera sigurnosti, pravo da se odbije obavljanje posla koji nije siguran te pravo na zaštitu s odgovarajućom opremom samo su neki od smjernica za sigurna i zdrava radna mjesta.

Poruka Međunarodne organizacije rada “Predvidite, pripremite se i odgovorite na krize – uložite odmah u otporne sustave zaštite na radu”, u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu , u Hrvatskoj je protekla bez bilo kakve prigodne poruke Vlade, Hrvatskog sabora i Odbora za rad,mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. A upravo na taj važan dan u Zagrebu se dogodila nesreća na radu, u kojoj je život izgubio još jedan radnik.

Ukupno stanje u području sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u našoj zemlji nije zadovoljavajuće, a nezainteresiranost relevantnih javnih tijela za nužne promjene se nastavlja, iako je dobro poznato koliko učinkovite mjere zaštite na radu doprinose rastu BDP-a , produktivnosti, konkurentnosti, održivosti mirovinskog i zdravstvenog sustava, očuvanju radne sposobnosti i produžetku radnog vijeka radnika.

Pomoćnik resornog ministra tješi se da se u odnosu na prethodnu godinu neznatno smanjio broj prijavljenih ozljeda na radu, zanemarujući sve druge ugroze; prije svega profesionalne i druge bolesti povezane s radom, dinamične promjene u svijetu rada, kao i višegodišnje kašnjenje Hrvatske u donošenju i provedbi strateških dokumenata.

Uz klasične ozljede na radu, dugoročni prpblem predstavljaju psihosocijalni rizici,mišićno-koštani poremećaji ,rast oboljelih od raka i drugih bolesti povezanih s radom,što upućuje na potrebu konkretnog djelovanja.I slijedeći primjer to potvrđuje.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) uputio je otvorerno pismo predsjedniku Vlade u kojemu ga poziva “da Vlada, kao najveći poslodavac u državi, preuzme vodeću ulogu u razvijanju preventivnog pristupa zdravstvenim problemima povezanim s radom.

Ponajprije prepoznavanjem svih opasnosti koje mogu naštetiti radnicima, procjenjivanjem ozbiljnosti njihovih posljedica i pronalaženjem prikladnih mjera zaštite, a potom i razvijanjem kulture zaštite na radu, informiranjem i educiranjem, podizanjem svijesti o važnosti i benefitima zaštite na radu, te aktivnim, zajedničkim sudjelovanjem poslodavaca i radnika, odnosno njihovih predstavnika u osiguranju zdravog i sigurnog radnog okruženja.

Nalazi, odnosno dostupna liječnička dokumentacija naših članova i njihova svjedočanstva alarm su za hitno djelovanje!

Posljedično, smanjuje se kvaliteta života i radna sposobnost pojedinaca, povećava se učestalost odlazaka na bolovanje, te nastanka invaliditeta i prijevremenog umirovljenja.

Poboljšanje sigurnosti i zdravlja na radu moraju biti temelj i početak svake radne aktivnosti.Povećano ulaganje u zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sada su potrebniji nego ikada, a u ostvarivanju sigurnih i zdravih radnih mjesta, te unapređenju kvalitete rada, SDLSN je ozbiljan i konstruktivan partner”, ističe se u pismu najvećeg sindikata u državnoj upravi.

Dakle, dok državna tijela misle da je stanje bolje, radnički predstavnici kao i struka s pravom pozivaju na mobilizaciju i upozoravaju na potrebu značajne promjene u pristupu sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu, u svim sektorima;od administrativnih poslova i rada od kuće ,preko uslužnih do proizvodnih djelatnosti.

Vitomir Begović

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design