Potrebna transparentnost plaća

In Zaposlenost / plaće
Potrebna transparentnost plaća

Mjere transparentnosti plaća mogu pomoći u otkrivanju razlika u plaćama između muškaraca i žena i identificiranju temeljnih uzroka, navodi se u novom dokumentu Međunarodne organizacije rada (ILO). U prosjeku, žene su globalno plaćene oko 20 posto manje od muškaraca. Dok individualne karakteristike kao što su obrazovanje, radno vrijeme, profesionalna segregacija, vještine i iskustvo, dijelom objašnjavaju rodni jaz u plaćama, veliki dio je posljedica diskriminacije na temelju spola.

Osim toga, žene su bile među najteže pogođenima pandemijom COVID-19, uključujući u pogledu njihove sigurnosti prihoda, nerazmjerne zastupljenosti u nekim najteže pogođenim sektorima te nejednake i rodne podjele obiteljskih odgovornosti. Ti su čimbenici negativno utjecali na zapošljavanje žena, prijeteći poništiti desetljeća napretka ostvarenog prema rodnoj ravnopravnosti.

Nova studija ILO-a Zakon o transparentnosti plaća: implikacije za organizacije poslodavaca i radnika, smatra da mjere transparentnosti plaća mogu pomoći u rješavanju rodnog jaza u plaćama i smanjiti šire rodne nejednakosti na tržištu rada. Transparentnost plaća može pružiti radnicima informacije i dokaze koji su im potrebni za pregovaranje o plaćama i pružiti im sredstva za suzbijanje potencijalne diskriminacije u plaćama. Poslodavcima transparentnost plaća može pomoći u prepoznavanju i rješavanju diskriminacije u plaćama koja bi inače mogla negativno utjecati na funkcioniranje poduzeća i njihov ugled.

Studija nudi detaljan prikaz postojećih zakona o jednakim plaćama u zemljama diljem svijeta i raspravlja o argumentima za i protiv zakona o transparentnosti plaća. U radu se također posvećuje pozornost ulozi poslodavačkih i radničkih organizacija te se iznose nalazi online ankete organizacija socijalnih partnera kojom se procjenjuje njihovo razumijevanje načina na koji se provode mjere transparentnosti plaća te se traže njihova mišljenja o tome kako poboljšati njihovu primjenu.

Dok zemlje koriste različite pristupe – kao što je periodično objavljivanje plaća, revizija plaća i davanje radnicima prava na pristup podacima o plaćama – proaktivan pristup vlada za suradnju s organizacijama poslodavaca i radnika tijekom pregovora o dizajnu plaća transparentnost zakona je važna.

Rad nalazi da je aktivno socijalno partnerstvo ključno za postizanje rezultata predviđenih zakonodavstvom i što je najvažnije za uklanjanje diskriminacije u plaćama u svijetu rada.Krajem prošlog tjedna na webinaru u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana jednakih plaća 2022., raspravljalo se o glavnim izazovima i prilikama s kojima se vlade, radnici i poslodavci diljem svijeta suočavaju u rješavanju rodnog jaza u plaćama, istaknute su neke od mjera transparentnosti plaća koje se provode u različitim dijelovima svijeta, njihovu potencijalnu i stvarnu učinkovitost u smanjenju rodnog jaza u plaćama i širih rodnih nejednakosti na tržištu rada.

“Ovo su još rani dani za transparentnost plaća. Vidimo da zemlje slijede različite pristupe kako bi ga unaprijedile, što pokazuje da ne postoji rješenje ‘jedna veličina koja odgovara svima”, rekla je Manuela Tomei, direktorica Odjela za uvjete rada i jednakost ILO-a i dodala “Iako je potrebno više vremena za procjenu učinkovitosti različitih mjera i praksi, ohrabrujuće je da vlade, organizacije radnika i poslodavaca nastoje osmisliti inovativna rješenja, kao što je transparentnost plaća, kako bi se uhvatili u koštac s tvrdoglavim problemom.”

Vitomir Begović

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design