Potrošnja porasla 35. mjesec zaredom, za 5,9 posto

In Trgovina na malo
shop

U Hrvatskoj je u srpnju ove godine zabilježen rast potrošnje za 5,9 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen pozitivan niz koji traje već 35 mjeseci, no rast je bio sporiji nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prometa od trgovine na malo, koji je u srpnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 7,7 posto, a realno za 5,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je nešto sporiji godišnji rast nego u prošlom mjesecu kada je realno iznosio 7,8 posto, što je bio najveći skok prometa u maloprodaji od kolovoza 2007. godine.

U srpnju je tako nastavljen pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 35 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Povoljna kretanja u trgovini na malo nastavljena su i u srpnju, što je u skladu s našim očekivanjima. Uz izvrsne rezultate, podaci za srpanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Na povoljnije pokazatelje u kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HNB-a, koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača, ističu iz RBA.

Naime, kako navode, nakon što je u travnju zabilježeno jednokratno snažnije pogoršanje pokazatelja potrošačkog optimizma, u srpnju su se, uz poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini, sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača ponovo približila razinama s početka godine.

“Nastavak poboljšanja pokazatelja potrošačkog optimizma najvjerojatnije je potaknut još jednom iznimno uspješnom turističkom sezonom koja bi trebala polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini, ali i rasterećenjem dohotka koje je donijela porezna reforma. Dodatno, rast maloprodaje u srpnju podržan je povoljnijim kretanjima na tržištu rada”, smatraju analitičari RBA.

S druge strane, dobavljači i tržišni lanci pokazali su visok stupanj fleksibilnosti te su se vrlo brzo prilagodili novonastalim uvjetima vezanim za situaciju oko Agrokora, što se očito pozitivno odrazilo na kretanje u maloprodaji, ocjenjuju u RBA.

Prema podacima DZS-a, promet u maloprodaji je u prvih sedam mjeseci ove godine realno porastao za 5,1 posto, a nominalno za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

“Objave prvih visokofrekventnih pokazatelja za treće tromjesečje indiciraju na nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i u idućem razdoblju. Očekujemo da će i pokazatelji prometa u trgovini na malo za kolovoz nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini”, zaključuju analitičari RBA. (H)

You may also read!

Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...
Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design