Potrošnja u maloprodaji porasla prvi put nakon godinu dana

In Trgovina na malo
potrosnja

U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, što je njezin prvi rast od ožujka prošle godine, a očekuje se i nastavak oporavka potrošnje idućih mjeseci.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u veljači realno porasla za 4,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču 2020. ojačala za 3,8 posto. To je prvi rast potrošnje nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom na godišnjoj razini.

U veljači je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

„U veljači je na godišnjoj razini najsnažniji rast zabilježen u kategoriji trgovina na malo internetom ili poštom, po stopi od 22 posto. S druge strane, najsnažniji godišnji pad zabilježen je kod kategorije motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, po stopi od 13,1 posto”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. Nastavak oporavka maloprodaje očekuju i u idućim mjesecima.

„Navedena očekivanja uključuju poboljšanje epidemiološke slike, nastavak ‘blagih’ restriktivnih mjera, kao i ubrzavanje dinamike cijepljenja. Kretanja u maloprodaji bit će posebno osjetljiva u drugom tromjesečju jer upravo tada započinje uobičajena ovisnost o turizmu”, ističu analitičari RBA, koji u ovoj godini očekuju rast maloprodaje za 4,5 posto. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design