Pravilnik o turističkoj pristojbi na e-Savjetovanju – manji paušal za OPG-ove

In Porezi / zakoni
turizam

Prijedlog pravilnika o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe predviđa pristojbu od najmanje 10 kuna, a najviše 20 kuna po noćenju, a po prvi put izdvaja paušalno plaćanje za smještaj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, čiji je minimum smanjen s 350 na 200 kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva turizma.

Ministarstvo, naime, provodi javnu raspravu o prijedlogu novog pravilnika, a svi zainteresirani mišljenja i prijedloge o njemu mogu dati do 14. srpnja. Taj podzakonski akt prati novi Zakon o turističkoj pristojbi, koji je objavljen u Narodnim novinama 22. svibnja, a na snagu je stupio dan nakon objave odnosno 23. svibnja, kako bi se izašlo u susret lokalnim zajednicama da lakše na vrijeme dogovore iznose turističke (nekada boravišne) pristojbe za turiste na svojim područjima za 2020. godinu.

Iz Ministarstva u priopćenju ističu da se pravilnikom prvi put izdvaja paušalno plaćanje za smještaj turista na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), a za smanjenje minimuma paušala s 350 na 200 kuna za OPG-ove odlučili su se zbog poticanja razvoja kontinentalnog turizma i povezivanja poljoprivrede s turizmom.

Pravilnikom se, inače, propisuje najniži i najviši iznos turističke pristojbe po osobi i noćenju, kao i najniži te najviši paušalni iznosi turističke pristojbe, koje plaćaju osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i na OPG-ovima.

Uz to se definira i visina godišnjeg paušalnog iznosa koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji te najviši iznos turističke pristojbe koju plaćaju brodovi na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke.

Iz Ministarstva turizma kažu da pravilnikom ministar određuje samo minimalni i maksimalni iznos, dok odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju, kao i godišnjeg paušalnog iznosa te pristojbe te godišnjeg paušalnog iznosa za općine i gradove na svom području, uz mišljenje lokalnih turističkih zajednica, donosi županijska skupština odnosno Gradska skupština Grada Zagreba, uz mišljenje Turističke zajednice Grada Zagreba za područje Grada Zagreba.

Ocjenjujući da novi pravilnik, kao i novi Zakon o turističkoj pristojbi, doprinosi decentralizaciji i uređenijem turističkom sustavu, ministar turizma Gari Cappelli smatra da će lokalne zajednice visinu turističke pristojbe donijeti s ciljem podizanja konkurentnosti.

“Osim decentralizacije, ciljevi paketa od tri zakona – o turističkim zajednicama, članarini i pristojbi – odnose se i na pojačanu promociju na domaćem i inozemnim tržištima te osiguravanje dostatnih sredstava za turističke zajednice, pogotovo u kontinentalnom dijelu zemlje. Potičemo i udruživanje turističkih zajednica te ulaganja u razvoj prema modelu destinacijskih menadžment organizacija, za što osiguravamo i dostatna sredstava za njihovo funkcioniranje, a sve radi svrhovitijeg raspoređivanja sredstava turističke pristojbe unutar sustava turističkih zajednica”, poručio je Cappelli.

Minimalni iznos po noćenju 10 kuna, a maksimalni 20 kuna

Pravilnikom, koji je u e-Savjetovanju, predlaže se minimalni iznos turističke pristojbe u smještaju gdje se pruža ugostiteljska djelatnost po noćenju od 10 kuna, a maksimalan 20 kuna, i to za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, dok za ostali dio godine predlaže minimalni iznos od 7 kuna, a najviši 14 kuna.

Za noćenje u kampovima predlaže se najnižu turističku pristojba od 8 kuna, a najvišu od 15 kuna, odnosno 5 i 10 kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka.

Pravilnikom se određuje i raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači, i to u iznosu od 350 kuna do tisuću kuna.

Županijske skupštine i Gradska skupština Grada Zagreba dužne su odluke o visini turističke pristojbe za svaki pojedini grad i općinu za 2020. donijeti do 15. rujna ove godine, a to će moći tek što novi Pravilnik stupi na snagu.

Novost je da se visina turističke pristojbe može odrediti za najviše dva sezonalna razdoblja, umjesto dosadašnja tri, s time da jedno sezonalno razdoblje traje od 1. travnja do 30. rujna tekuće godine.

Također, visina turističke pristojbe od 1. siječnja 2020. više se neće, kao do sada, određivati prema turističkim razredima mjesta, a u pojedinoj županiji mogu se propisati različite visine turističke pristojbe za svaki grad ili općinu.

“Ako županijska skupština, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba ne donese odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i/ili o visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe primjenjuje se najniži iznos turističke pristojbe i najniži paušalni iznos utvrđen pravilnikom”, ističu iz Ministarstva, dodajući da se za općine i gradove na tzv. potpomognutim područjima turistička pristojba može odrediti u iznosu umanjenom do 30 posto. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design