Prihvaćene mjere za pomoć gospodarstvu

In Financije i gospodarstvo
covid

Sabor je prihvatio paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirusom. Tim će se mjerama poduzetnicima i građanima pogođenima epidemijom koronavirusa omogućiti odgoda plaćanja javnih davanja. Riječ je o porezu na dohodak i na dobit te doprinosima. Plaćanja će se odgoditi na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja na još tri. Nakon toga omogućit će se obročna otplata duga bez kamata na rok od 24 mjeseca.

Država će lokalnim jedinicama, HZZO-u i HZMO-u dati beskamatni zajam do visine koliko su izgubili. Odgodit će se plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače, kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal). Tu su i potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu. Također, tu je odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.

Ministarstvo prometa privremeno će obustaviti naplate naknade za dozvole za izvanredni prijevoz na javnim cestama u razdoblju do 1. lipnja 2020., kao i privremenu odgodu sezonskog povećanja cestarine za 10 posto za vozila IA, I i II skupine od 15. lipnja do 15. rujna. Produžit će sezonski “zimski” ENC popust (koji prestaje 31. ožujka) do 1. lipnja.

Poticaji za očuvanje radnih mjesta

Država će u sektorima pogođenim epidemijom poticati očuvanje radnih mjesta tako što će, u visini minimalne plaće, poticati svakog zaposlenika koji bi ostao bez posla. Privremeno se suspendiraju mjere za samozapošljavanje i zapošljavanje, a sredstva za njih prenamjenjuju se za zadržavanje postojeće zaposlenosti.

Za šest mjeseci će se produžiti mjera ‘stalni sezonac’. Te osobe neće moći primati naknadu manju od minimalne plaće, a plaćat će im se zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Isplata minimalne plaće osigurava se za osobe s invaliditetom zbog zadržavanja u zaposlenosti. Za sve poslodavce obveznike kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom odgađa se plaćanje novčane naknade.

Zajmovi za obrtna sredstva

Ministarstvo poljoprivrede povećava sredstva za potpore male vrijednosti za sektor ribolova i akvakulture, te financiranje ambalaže za proizvode ribarstva uz prethodno odobrenje Europske komisije. Među mjerama je i odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama za drvne sortimente – prerada drva i proizvodnja namještaja. Tu je i odgoda plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH.

Donesenim mjerama pomaže se korisnicima projekata EU, uspostavlja se novi financijski instrument “COVID-19 zajmovi” za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike. Produljuje se trajanje za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”, koji su u provedbi i s rokom završetka u ožujku, travnju i svibnju ove godine. Potvrđeno je 75 posto potraživanih izdataka iz Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” kroz zahtjev za plaćanje, a ostalih 25 posto po provedenoj kontroli ispravnosti izdataka u predmetnoj nabavi i donošenju odluke o ne/postojanju nepravilnosti kao temelja za zadržavanje 25 posto iznosa.

Brojne izmjene zakona

Obustavlja se plaćanje spomeničke rente dok traju posebne okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa.
Vladine mjere pomoći osigurane su dopunama, odnosno izmjenama Općeg poreznog zakona, zakona o porezu na dohodak i poreza na dobit, zakona o tržištu rada, o poticanju ulaganja i mnogim drugim propisima.

Radi pomoći gospodarstvu izmijenjen je i paket zakona iz sektora poljoprivrede, konkretno zakoni o šumama, o lovstvu, o sjemenu i sadnom materijalu, o održivoj uporabi pesticida, o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja, o maksimalnim razinama pesticida u hrani i hrani za životinje. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design