Prodaja Sberbank Hrvatske neće izazvati promjene u vlasništvu Fortenove

In Tvrtke i tržišta
Fortenova grupa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da neće doći do nikakve promjene u vlasničkoj strukturi Fortenova grupe nakon što je Sberbank Europe prodala dio svojih podružnica u CEE regiji, pa tako i hrvatsku, beogradskoj AIK banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

“Kupoprodaja na bankovnom tržištu pod ingerencijom je odnosno regulatornim okvirom Hrvatske narodne banke. Koliko shvaćam, riječ je o jednoj od podružnica Sberbanke u ovom dijelu Europe”, odgovorio je Ćorić na upit novinara nakon sjednice Vlade kako komentira tu transakciju.

Na pitanje hoće li doći do promjene vlasničke strukture u Fortenova grupi, u kojoj ruska Sberbanka ima gotovo 40 posto vlasničkog udjela, odgovorio je da neće doći ni do kakvih poremećaja u njezinoj vlasničkoj strukturi. “Po tom pitanju ne očekujemo nikakve promjene”, izjavio je kratko Ćorić.

Ranije danas i Fortenova grupa je objavila da prodaja podružnica Sberbanke u regiji ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. “Navedena prodaja ni na koji način ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. Sberbank Rusija i dalje je najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe”, objavili su iz Fortenova grupe.

Iz Sberbank Europa u srijedu su izvijestili o prodaji svojih podružnica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji beogradskoj AIK banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

Kako navode iz Sberbank Europe, odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi donijeli su kako bi se usredotočili na svoja ključna tržišta i ispitali nove poslovne modele.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini, navode još iz te banke.

Iz ruske banke najavili su još ljetos da se namjeravaju za godinu-dvije povući s europskog tržišta, a također namjeravaju u dvije godine prodati i većinski udjel u Fortenovi, u sklopu koje posluje i slovenski Mercator.

Ta ruska banka je, naime, bila najveći kreditor bivšega Agrokora, a poslije postizanja nagodbe Agrokorovoh vjerovnika u postupku izvanredne uprave preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje Agrokora.

Inače, Sberbank je u Hrvatskoj prisutan od 2012. godine, nakon što je Sberbank Europe kupio Volksbank International, u koji je spadala i Volksbank Hrvatska. Banka ima 31 poslovnicu i na domaćem tržištu je osma po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design