Proizvodnja namještaja pala za gotovo 60 posto

In Zaposlenost / plaće
Proizvodnja namještaja

Prema redovnom mjesečnom izvješću Hrvatskog zavoda za statistiku o indeksu obujma industrijske proizvodnje, indeksima zaliha, zaposlenih osoba i proizvodnosti rada u industriji, mjesec travanj je nastavio loše trendove u gotovo svim sektorima.

Ukupna industrijska proizvodnja u travnju 2020. u usporedbi s ožujkom 2020. pala je za 5,6 posto, a u usporedbi s travnjem 2019. proizvodnja je pala za čak 11 posto.

Što se tiče drvne industrije, brojke govore kako je prerada drva (C16) pala za 9,7 posto u odnosu na ožujak, dok je proizvodnja namještaja (C31) zabilježila pad od čak 47,7 posto.

Usporedimo li ovogodišnje stanje s prošlogodišnjim, jasno je kako je C16 u travnju imao pad od 18,9 posto u odnosu na travanj 2019., a pad u prva četiri mjeseca iznosi 9,3 posto u odnosu na prva četiri mjeseca 2019. godine.

U proizvodnji namještaja brojke su još gore. Naime, proizvodnja je u travnju 2020. pala za 59,4 posto u odnosu na travanj 2019. godine. Pad u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na 2019. iznosi 17,2 posto.
Porasle su i zalihe gotovih proizvoda, pa je tako u travnju u C16 zabilježen rast zaliha od 23,8 posto u odnosu na travanj 2019., a u C31 zalihe su narasle za 14, 8 posto.

Manje je i zaposlenih osoba – 2,6 posto u C16 te 4,6 posto u C31 (travanj 2020. u odnosu na travanj 2019.).
Ipak, unatoč lošim statističkim pokazateljima, drvoprerađivački sektor od popuštanja mjera krajem travnja i početkom svibnja bilježi veći broj narudžbi te se proizvodnja polako vraća u normalu. Sektor vjeruje kako je ono najgore iza nas, ali posljedice ovakvog drastičnog pada u proizvodnji će se zasigurno osjetiti.

Dodajmo još i kako će upravo ova tema pada proizvodnje biti jedna od ključnih tema ovogodišnje, 17. po redu, Drvno-tehnološke konferencije u Opatiji 29. i 30. lipnja.

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design