Promet u zračnim lukama 285,4 posto viši

In Statistika
Splitska Zračna luka

Promet putnika u hrvatskim zračnim lukama u lipnju je treći mjesec zaredom snažno porastao, za 285,4 posto, no, s obzirom na izrazitiji pad u prva tri mjeseca, podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS) za razdoblje siječanj-lipanj govore o padu broja putnika za 10,8 posto.

Putnika je u hrvatskim zračnim lukama u lipnju bilo 320 tisuća ili 285,4 posto više nego u istom mjesecu lani, kada je ostvaren promet od samo 83 tisuće putnika zbog širenja bolesti covid-19, ističu statističari.

DZS iznosi i podatke za lipanj 2019., predpandemijske godine, kada je promet putnika iznosio 1,55 milijuna, što znači da je u lipnju ove godine ostvareno tek nešto više od petine (20,6 posto) prometa putnika iz lipnja 2019. godine.

Po podatcima DZS-a, najveći promet putnika u lipnju je imala zračna luka Split, 115 tisuća putnika, što je više za 360,1 posto u odnosu na lipanj 2020., kada je prevezeno samo 25 tisuća putnika.

Slijede zračna luka Zagreb sa 100 tisuća putnika, ili 130,1 posto više nego u lipnju lani, te zračna luka Dubrovnik, s 59 tisuća putnika ili 482 posto više.

Zračna luka Zadar s 23,7 tisuća putnika, zračna luka Pula s 18,9 tisuća i zračna luka Osijek s nešto više od tisuću putnika u lipnju imaju indekse porasta veće od 999 posto.

U zračnoj luci Rijeka promet putnika u lipnju je na godišnjoj razini porastao za 41,2 posto, na nešto više od dvije tisuće putnika, dok je najmanje putnika zabilježila zračna luka Mali Lošinj, njih 275 ili 183,5 posto više.

U međunarodnom putničkom prometu najveći je promet ostvaren sa zračnim lukama Njemačke, 72 tisuće putnika, što je i porast od 161,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Prvo polugodište s padom za 10,8 posto

Nakon što je u prva tri mjeseca ove godine promet putnika u hrvatskim zračnim lukama na godišnjoj razini pao za 77,2 posto, od travnja snažno raste, no to nije dovoljno da se nadoknadi pad s početka godine.

Podatci DZS-a, naime, pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove godine u hrvatskim zračnim lukama promet putnika iznosio 668 tisuća, što je pad za 10,8 posto prema istom razdoblju lani.

Promet tereta povećan i u lipnju i prvih šest mjeseci

Statistika zračnog prometa pokazuje da je promet tereta na godišnjoj razini povećan i u lipnju i u prvih šest mjeseci.

Tako je ukupan promet tereta u zračnim lukama u lipnju iznosio 708 tona, što je rast od 63,9 posto u usporedbi s lipnjem lani, dok se u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi blaži rast, za 4,5 posto, na 3.954 tone.

Po podatcima DZS-a, u lipnju je ukupan broj slijetanja i polijetanja zrakoplova u zračnim lukama iznosio 7.890, što je porast od 116,7 posto u odnosu na lipanj lani.

U prvih šest mjeseci u svim zračnim lukama bilo 23.187 operacija zrakoplova, što je 2,7 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design