Promjene vrijednosti američkog dolara bi mogle ozbiljno utjecati na tržište dionica

In Vijesti iz svijeta
Timor Turlov

Rasprave o monetarnoj politici Saveznog odbora za slobodno tržište (FOMC) privukle su značajnu pozornost na američko gospodarstvo i njegov potencijalni utjecaj na američki dolar i tržište dionica. Uz očekivano povećanje kamatne stope 26. srpnja, fokus je na kontinuiranom putu monetarnog “stezanja remena” potaknutog snažnim učinkom domaćeg gospodarstva, izrazito otpornim tržištem rada i osobnom potrošnjom.

Očekivani porast kamate na razinu između 5,25% i 5,50% u skladu je s prognozama investicijske zajednice za ostatak godine, što sugerira da će povećanje kamatnih stopa u srpnju vjerojatno biti posljednje u godini. U suprotnom, sustav federalnih rezervi riskira recesiju i umanjuje mogućnost smirivanja gospodarstva, što se prošle godine većini tržišnih sudionika činilo nemogućim. Završetak ciklusa povećanja tečaja uzrokovat će pad indeksa dolara (DXY) u rasponu od 90-100 bodova, dok će američka valuta pokazati određenu slabost u sljedećih 12 do 18 mjeseci. Ipak, ne treba očekivati duboki pad dolara, jer je on i dalje jedna od najstabilnijih valuta na svijetu.

Za male ulagače, pad dolara bi mogao biti pozitivan čimbenik. Nepovoljni aspekti slabosti valute nadoknađeni su međunarodnim prihodima i – što je još važnije – interesom stranih ulagača. Na kraju prvog kvartala tvrtke s više od 50% prihoda ostvarenih u SAD-u zabilježile su rast veći od 6%, uz rast dobiti od gotovo 3%. Upravo su te kompanije, uključujući diva poput Amazona, potaknuli rast S&P 500 u prvoj polovici godine.

Tvrtke koje ostvaruju više od 50% svojih prihoda izvan Sjedinjenih Američkih Država prijavile su kvartalni pad prihoda veći od 2%, dok im je zarada 10% manja od prošlogodišnjeg.

Najvjerojatnije je da će korporacije s visokim udjelom međunarodnog prihoda moći ulagačima osigurati više prihoda od ostatka S&P 500 društva. Kao rezultat toga, široki tržišni indeks nastavit će rasti tijekom godine, ali bi cijena dionica mogla varirati.

Među ključnim sektorima na koje treba pripaziti su tržište materijalnih dobara i IT. To uključuje tehnološke divove kao što su T-Mobile, Meta, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft i Nvidia, ali i velike proizvođače plina te goriva poput Linde, Air Products and Chemicals i Freeport-McMoRan.

Author: Timur Turlov

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design