Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća 30 posto

In Porezi / zakoni
fiskal

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 30 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, dok je za 9 posto bila manja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 26. travnja do 2. svibnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,1 milijardu kuna, što je za oko 726 milijuna kuna ili 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su na snazi bile značajno strože mjere protiv širenja koronavirusa u odnosu na one u tjednu iza.

Istovremeno, izdano je 36,8 milijuna računa, 61 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine. Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 42 posto, na 23,9 milijuna, a vrijednost im je porasla za 17 posto, na 2,3 milijarde kuna.

Još snažniji rast zabilježen je u ugostiteljstvu i turizmu, pri čemu je broj fiskaliziranih računa na godišnjoj razini porastao za 571 posto, a njihova vrijednost za 450 posto. Tako je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u razdoblju od 26. travnja do 2. svibnja ove godine izdano 3,6 milijuna računa, a njihova je vrijednost iznosila 195,8 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka, dok je 27. travnja lani počela prva od tri tjedne faze popuštanja tih mjera.

U toj početnoj fazi omogućen je rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Također, od tada su ponovno pokrenute gradske i prigradske i brzobrodske linije, a otvorene su i knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare, dok su uslužni obrti i ugostiteljski objekti još ostali zatvoreni te za otvaranje čekali drugu i treću fazu, koje su nastupile u prvom i drugom tjednu svibnja.

S druge strane, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji su od 1. ožujka ove godine dobili mogućnost otvaranja terasa svojih kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste.

Stoga je u objavi Porezne uprave dana i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je od izdano 15 posto manje računa, dok im je vrijednost manja za 9 posto.

U odnosu na razdoblje od 26. travnja do 2. svibnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini zabilježen pad broja računa za 4 posto, a njihove vrijednosti za 2 posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj računa pao za 51 posto, a njihov iznos za 57 posto, odnosno za oko 256 milijuna kuna.

Na tjednoj razini broj računa manji za pet posto, a vrijednost za tri posto

U tjednu od 26. travnja do 2. svibnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 19. do 25. travnja 2021. godine, broj računa pao je za 5 posto, a njihova vrijednost za tri posto.

Kako je pokazalo izvješće Porezne uprave, u prošlom tjednu u segmentu trgovine zabilježeno je smanjenje broja računa za 5 posto, a njihovog iznosa za 4 posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj izdanih računa na tjednoj razini pao za 2 posto, a njihova vrijednost porasla za 12 posto. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design