Rast cijena nafte četvrti dan zaredom

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, na najvišu razinu u posljednja dva i pol tjedna, dok su se američke zalihe sirove nafte, lož ulja i mlaznog goriva smanjile u vrijeme američke zimske oluje.

Cijena barela na londonskom je tržištu ojačala 32 centa u popodnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,52 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini poskočila oko 2,7 posto. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 78,62 dolara.

Cijene su na oba tržišta u srijedu poskočile nakon objave vladinih podataka da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale mnogo više nego što su analitičari očekivali u tjednu koji je završio sa 16. prosincem, za 5,89 milijuna barela.

Zalihe derivata, koje uključuju loživo ulje i mlazno gorivo također su pale suprotno očekivanjima da će porasti.

Pad američkih zaliha dolazi nakon što je potražnja za loživim uljem porasla u uvjetima snažne zimske oluje u SAD-u, s očekivanim zahlađenjima ispod nule zbog vjetrova sve do južnog Teksasa i uz rekordno niske prognoze za Floridu.

Istodobno su zrakoplovni prijevoznici otkazali gotovo 2000 letova planiranih za četvrtak i petak, prekinuvši blagdanske planove za tisuće putnika i odašiljući medvjeđi signal potražnji goriva za putovanja.

Cijene također ograničavaju zabrinutost za potražnju uslijed porasta broja zaraženih od covida 19 u Kini i strahovi od globalne recesije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan porastao 1,23 dolara, na 79,36 dolara. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design