Rast industrijske proizvodnje u lipnju ubrzao

In Statistika
industrija

U Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja porasla 3,8 posto na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u lipnju porasla 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine ojačala 3,8 posto.

To je drugi mjesec zaredom kako proizvodnja raste, i to brže nego mjesec dana prije, kada je porasla za 3 posto na godišnjoj razini. Rast proizvodnje u lipnju na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 12 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 9,6 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda ojačala 2,2, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,2 posto.

Pala je samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,7 posto. U prvih šest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Rast proizvodnje i potrošnje u lipnju, kao i drugi pokazatelji ukazuje na nastavak rasta gospodarstva u drugom tromjesečju.

U prvom je tromjesečju bruto domaći proizvod porastao 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je bio četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

„U ovoj godini očekujemo skromnu prosječnu godišnju stopu rasta obujma industrijske proizvodnje blago ispod 2 posto. Naša prognoza rasta izložena je negativnim rizicima. Oporavak inozemne potražnje će biti skromniji, s obzirom na potencijalni nepovoljan utjecaj aktualnih geopolitičkih sukoba, odnosno ovisnost pojedinih hrvatskih važnijih trgovinskih partnera o Rusiji. Isto tako, snažni inflatorni pritisci i problemi u lancima opskrbe djelovat će u negativnom smjeru. S druge strane, učinak niske baze djelovat će u pozitivnom smjeru”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design