Raznolikost radne snage

In Zdravlje
Raznolikost radne snage

U mjesecu svibnju obilježava se Europski mjesec raznolikosti, pa je Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu pozvala tvrtke i organizacije iz EU-a da pozornost usmjere na raznolikost radne snage i provedbu odgovarajućih aktivnosti.

Raznolikost radne snage odnosi se na heterogeni sastav radne snage u smislu socio-demografskih i fizičkih karakteristika radnika, uključujući dob, spol, nacionalno porijeklo, seksualnu orijentaciju i invaliditet. Svi radnici moraju biti jednako zaštićeni od rizika za sigurnost i zdravlje na radu.Prema pokazateljima žene, LGBTI i radnici migranti obično su više izloženi fizičkim ili psihosocijalnim rizicima od ostatka radne snage.

Europsko zakonodavstvo uvedeno je kako bi se uzela u obzir takva raznolikost, promicala jednakost i poboljšala sigurnost i zdravlje na radu za sve. Svi radnici moraju biti jednako zaštićeni od rizika koji uzrokuju mišično-koštani poremećaji povezani s radom, bez obzira na njihove specifične karakteristike ili okolnosti, a poslodavci su dužni identificirati čimbenike rizika za sve radnike.

Profesionalni rizik odnosi se na vjerojatnost i ozbiljnost ozljede ili bolesti koja se javlja kao posljedica izloženosti opasnosti.

Pretjerano opterećenje i visok intenzitet rada mogu povećati razinu stresa radnika, što zauzvrat može povećati njihovu mišićnu napetost i njihovu osjetljivost na osjećaj boli. Nadalje, nedostatak kontrole nad radnim zadacima ili nad načinom ili tempom kojim se zadaci izvode, kao i nedostatak podrške kolega ili menadžmenta, također mogu povećati rizik od mišićno-koštanih poremaćaja (MKP). Ukoliko se radnici osjećaju pod prevelikim pritiskom na poslu, to ih onemogućava da poduzmu odgovarajuće mjere opreza ili usvoje sigurne radne položaje i prakse, pa tako psihosocijalni čimbenici postaju čimbenici rizika za MKP.

U Hrvatskoj uslijed nepovoljnih demografskih kretanja,starenja radne snage i nedostatka radnika, na tržištu rada prisutne su velike promjene, značajno sudjelovanje radnika iz drugih zemalja, što ukazuje na potrebu odgovornog i osmišljenog pristupa pitanju raznolikosti radne snage.

Pored toga, činjenica je i da mnogi mladi ljudi ulaze u svijet rada s već postojećim mišićno-koštanim problemima koji se potencijalno mogu pogoršati radom. To je razlog zašto sektor javnog zdravstva, obrazovanja, rada i medicine rada mora udružiti snage djelujući preventivno i prije svega edukativno. Takav pristup će doprinijeti smanjenju njihove prevalencije među budućim radnicima, bez obzira na njihovu dob.

Koliko je to važno za tržište rada i održivost zdravstvenog i mirovinskog sustava nije potrebno dodatno naglašavati.

Rad na od kuće može ponuditi mnoge prednosti, ali i rizike.Dugotrajno sjedenje u kombinaciji s neadekvatnim uvjetima, prostornim i tehničkim, lošom ergonomijom i socijalnom izolacijom od kolega mogu imati utjecaj na zdravlje radnika i pridonijeti razvoju ili pogoršanju mišićno-koštanih poremećaja i psihosocijalnim problemima.

Uzimanje u obzir pitanja spola i raznolikosti u procjeni rizika ključno je za zdrava i produktivna radna mjesta.

Kako su poslodavci odgovorni za organizaciju i provedbu mjera zaštitre na radu, ovom prilikom potrebno je posebno podsjetiti da su na temelju čl. 18. Zakona o zaštiti na radu ,a u skladu s Pravilnikom o izradi procjene rizika obvezni procjenjivati rizike za život i zdravlje radnika (i osoba na radu) tj. imati procjenu rizika koja mora odgovarati postojećim rizicima prilikom obavljanja poslova, a koja će biti dostupna radnicima na mjestu rada.Procjena rizika nije statičan već dokument koji se mora redovito ovisno o okolnostima ažurirati, da bi omogućio učinkovito preventivno djelovanje.Takav dokument polazište je i za provedbu osposobljavanja radnika za rad na siguran način.

Tvrtke i organizacije mogu se pridružiti promicanju raznolikosti i inkluzije na radnom mjestu dijeleći praksu svoje radne sredine na društvenim mrežama https://twitter.com/hashtag/EUDiversityMonth?src=hashtag_click

Prilika je i za hrvatske tvrtke i organizacije da predstave svoja pozitivna iskustva,ali i organiziraju dodatne aktivnosti, zajedničkom suradnjom stručnjaka za upravljanje ljudskim resursima i zaštitu na radu.

Vitomir Begović

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design