Rekordno rana berba grožđa u vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika

In Regionalni razvoj
U tijeku je berba grožđa u vinogradima kompanija Fortenova grupe

U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika u tijeku je berba grožđa koja je ove godine zbog klimatskih okolnosti krenula najranije u zadnjih 30-ak godina, a zbog specifične godine, koja je bila spoj i tople i hladne i kišovite i suhe, očekuju snažna i autentična vina.

Osim ranog početka, ova berba će, kako su naveli, biti zapamćena po iznimno visokim temperaturama te dugim toplinskim valovima tijekom kolovoza i početkom rujna koji su značajno otežavali rad beračima. Dosadašnja godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Agrolagune, Belja i Vupika bila je na razini 10 milijuna litara vina.

U Agrolaguni kažu da je ovo ‘nevjerojatno izazovna godina’

Agrolagunini vinogradi protežu se na 636 hektara na terenima zapadne Istre u okolici Poreča, a uzgaja se 50 posto bijelih i 50 posto crnih sorti.

Ovogodišnja berba u Agrolaguni započela je 21. kolovoza s grožđem namijenjenim za proizvodnju pjenušca. Najveći fokus u Agrolaguni je pritom na Malvaziji Istarskoj, koja je ključna autohtona sorta. U berbi sudjeluje tim 50 berača, uz podršku dva stroja koji rade cijeli dan, dok jedan stroj radi i noćne smjene na najboljim položajima.

Zbog ubrzanog zrenja crnih sorti, ove godine se u Agrolaguni očekuje i raniji završetak berbe i to najkasnije u prvom tjednu listopada.

Direktor proizvodnje i vinarstva u Agrolaguni Josip Barišić kazao je kako je ova godina bila nevjerojatno izazovna. Vina će, kako je rekao, biti snažna, s izraženim aromama i povećanom strukturom, što je karakteristično za jednu od najtoplijih godina koja je ikada zabilježena.

“Svaka berba i godina nosi svoju specifičnost, a vino odražava te posebnosti. Upravo je to ljepota vinarstva – u svakoj čaši možete osjetiti karakteristike godine, bilo da je bila topla, hladna, kišovita ili suha. Ova godina bila je spoj svega navedenog”, istaknuo je.

Počeli su, kako je rekao, s hladnim i kišovitim vremenom u periodu cvatnje, što je značajno utjecalo na prinose. Smanjena oplodnja rezultirala je nižim urodom, no s druge strane, manji prinosi donijeli su bolju kvalitetu grožđa zahvaljujući većoj koncentraciji aroma i šećera.

Nakon toga, suočili su se se s izrazito toplim ljetom s više od 20 dana temperatura iznad 35 stupnjeva Celzijuza, a noćne temperature nisu padale ispod 30 stupnejva. “Takvi uvjeti su iznimno teški za vinovu lozu, jer u tim trenucima biljka gotovo prestaje funkcionirati. Sve to utjecalo je na datume berbe, razvoj aromatskog profila i ostale važne parametre vina. Kad sve to uzmemo u obzir, očekujemo snažna, kompleksna i autentična vina, jedinstvenog potpisa”, istaknuo je Barišić.

Belje: Umjesto berbe u rujnu i listopadu, sve sorte dozrele sredinom kolovoza

U Belju su kazali kako je do ove godine bilo nezamislivo da će se grožđe u Podunavlju brati sredinom kolovoza po najvišim ljetnim temperaturama, no iznimno visoke temperature utjecale su na ranije dozrijevanje grožđa. Tako je berba graševine kao najzastupljenije sorte na 564 hektara vinograda u Belju, na južnim padinama Banovog brda u središtu Baranje, započela gotovo mjesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

“Period vegetacije loze je krenuo ranije od uobičajenog pa su i sve faze razvoja i sazrijevanja grožđa, uključujući i berbu, uranile u odnosu na višegodišnji prosjek. Nakon kišnog svibnja, lipanj i srpanj su donijeli puno manje oborina s toplim i suhim vremenom, koje se nastavilo i u kolovozu i to uz vrlo visoke temperature pa nismo imali više što čekati”, pojasnio je razloge ranije berbe rukovoditelj vinogradarstva u Belju Tomislav Pintarić.

Za Baranju je karakteristična berba u rujnu i listopadu s obzirom na različito dozrijevanje nekoliko sorti. Ove godine je dozrijevanje svih sorti došlo ranije i u isto vrijeme, pa je velika prednost Belja upravo berba s dva moderna kombajna koji rade i po noći kako bi sve grožđe ubrali u trenutku pune zrelosti.

Osim berbe kombajnom, u Belju je važna i ručna berba grožđa koja se koristi za premium vina, kazali su u tvrtki navodeći kako dnevno u prosjeku na ručnoj berbi radi 70-tak berača. Ključna prednost u ovako izazovnoj godini, kako su naveli, je i lokacija vinarije u centru vinograda, koja omogućuje brz i efikasan prijevoz grožđa.

Direktorica Vina Belje Suzana Zovko kazala je kako je za ovu berbu ključan rad kombajna. “Imamo iznimno kratke faze dozrijevanja kroz koje grožđe prolazi, neovisno o sorti, zbog čega dolazi do preklapanja. Najveći izazov ove godine je ispoštovati optimalne rokove berbe za svaku sortu i za svaki tip vina koji planiramo proizvesti. Za ovako izazovnu berbu, posebno je važna dobra suradnja i sinergija između vinograda i vinarije kako bi se izvukao maksimum iz grožđa i proizvela prepoznatljiva vina visoke kvalitete,“ istaknula je Zovko.

Vupik završio berbu u rekordnom roku

U vinogradima Vupika berba je krenula sredinom kolovoza i to na 115 hektara. Prema riječima rukovoditelja PC Vinogradarstvo i vinarstvo Ivana Rupčića berba je završena početkom ovog tjedna i to u rekordnom roku.

“U Vupiku smo se fokusirali na berbu kombajnima. Svjesni smo svih izazova koje je donijela ova godina i zadovoljni smo s kvalitetom 1,5 milijuna kilograma ubranog grožđa, od kojeg je polovina graševina”, kazao je. (H)

You may also read!

wall

Wall Street prošloga tjedna blago porastao, europske burze pale

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer se ulagači plaše eskalacije krize na Bliskom istoku, pa su

Read More...
100 vodećih hrvatskih restorana

100 vodećih hrvatskih restorana

29. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25",

Read More...
wgc

Poslodavci i obveze zaštite mentalnog zdravlja na radu

Dana 10. listopada 2024. godine obilježit ćemo Svjetski dan mentalnog zdravlja čiji je slogan: „Vrijeme je da mentalno zdravlje

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design