Shell udvostručio dobit u 2022.

In Tvrtke i tržišta
Shell

Britanski nafni i plinski div Shell izvijestio je u četvrtak da je udvostručio dobit u 2022. godini zahvaljući snažnom rastu cijena nafte i plina.

Prilagođena dobit poskočila je u 2022. godini na 40 milijardi dolara, dosegnuvši najvišu razinu u 115-godišnjoj povijesti kompanije, piše BBC.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je 53 posto, na 84,3 milijarde dolara.

Lavovski dio prilagođene dobiti, ukupno 33,4 milijarde dolara, generirali su plinski i odjel istraživanja i proizvodnje nafte, otprilike dvostruko veći nego u 2021.

Nakon što su ruske snage upale u Ukrajinu krajem veljače 2022., cijena nafte poskočila je nakratko na londonskom tržištu nadomak 128 dolara, ali se u međuvremenu spustila na nekih 85 dolara. Spustile su se i cijene plina, nakon što su u 2022. izazvale krizu na europskom tržištu.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Shellov plinski odjel gotovo je utrostručio prilagođenu dobit u usporedbi s prethodna tri mjeseca, na šest milijardi dolara.

Kompanija je ovog tjedna izvijestila da će spojiti odjele za proizvodnju nafte i prirodnog i ukapljenog plina i smanjiti broj izvršnih uloga u tvrtki.

Rekordna zarada britanske tvrtke nadovezuje se na objavu američkog konkurenta Exxon Mobila da je 2022. godinu zaključio s rekordnih 57 milijardi dolara neto dobiti. Ukupni prihod dosegnuo je 413,68 milijardi dolara.

Američki div napomenuo je ujedno da mu je dobit u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju smanjena za 1,3 milijarde dolara zbog poreza na ekstraprofit u Europskoj uniji. Najavili su tužbu protiv Unije, tvrdeći da porez izlazi iz okvira njihovih ovlasti. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design