Situacija na tržištu rada zbog nedostatka radne snage dramatična

In Zaposlenost / plaće
hup

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) upozorila je u četvrtak da je situacija na tržištu rada zbog nedostatka radne snage dramatična, da predložene reforme neće riješiti glavni problem, a to je visoki trošak poslovanja, te apelira na Vladu da prihvati njezin prijedlog proširenja neoporezivih primitaka radnika.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poručila je s današnje konferencije za medije da je situacija u gospodarstvu dramatična, ali da se to ne prepoznaje, te da Vlada zakonima koje priprema neće ništa riješiti.

Kazala je da konferencija za medije nije sazvana slučajno, već zato što Vlada danas u saborsku proceduru upućuje paket poreznih izmjena.

Poručila je da zbog kroničnog nedostatka radne snage gospodarstvo neminovno tone, te kako smatra da smo “došli do dna”.

“Možda u Zagrebu situacija nije toliko dramatična, ali iz svih regija Hrvatske dolaze dramatični apeli prema HUP-u da se iznađu određene mjere. Posla ima više nego ikad, ali nemamo ga s kime odraditi”, rekla je Deranja.

Kaže da je radni “bazen” prazan te da je HUP odbijen kada se zalagao za donošenje kvota za strane radnike, dok sada kada ih imamo, “nitko ovdje”, kako je rekla “ne želi raditi”.

Tko će normalan doći raditi u Hrvatsku, kada se odavde ljudi iseljavaju?”, pita se Deranja.

Najavljene reforme neće zadržati radnike

Kaže da najavljene reforme to i nisu, već tek određene promjene kojima se neće ništa napraviti u smislu zadržavanja radne snage i povećanja plaća.

Poručuje da se mora početi djelovati, no to je posao Vlade, a poslodavci su tu da upozore da je stanje neodrživo. Kaže da je krajnje vrijeme da ih se počne shvaćati kao partnere i nekog tko društvu želi dobro.

“Omogućimo poslodavcima da zadrže kvalitetne ljude i da ih pristojno plate, te da možemo proizvoditi i izvoziti”, rekla je Deranja.

Ocijenila je da tržište rada u Hrvatskoj ne postoji s obzirom na otvorene natječaje na koje se nitko ne javlja. S druge strane, nema povezanosti obrazovanja i tržišta rada.

Do 67., ali ne svi!

Kada je riječ o mirovinskoj reformi, kaže da nitko nije postavio pitanje visine mirovina, odnosno može li se u Hrvatskoj živjeti s ovim mirovinama.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže da HUP podržava umirovljenje sa 67 godina, no ne za sve, jer treba biti osjetljiv i shvatiti da postoje zanimanja gdje je to nemoguće.

Kaže da treba ljude poticati za ostanak na tržištu rada, a ne povećavati penalizaciju u slučaju ranijeg umirovljenja. Poručuje da drugi mirovinski stup treba sačuvati i ojačati.

Što se tiče porezne reforme koju će Vlada danas predstaviti, kaže da su mjere toliko male i neučinkovite da neće riješiti glavni problem, a to je pitanje troška poslovanja.

“Bez smanjenja tog troška gubit ćemo radnu snagu, tvrtke će gubiti ugovore i klijente, što vodi prema potencijalnim stečajevima i bankrotima”, poručio je Majetić.

HUP je prošli petak iznio svoj prijedlog poreznih reformi, a danas su se poslodavci fokusirali na proširenje neoporezivih primitaka koji se mogu isplatiti ili omogućiti radnicima, kao što je 13. plaća, nagrade, dnevnice, topli obrok, prijevoz.

Majetić kaže da su to sve mjere koje mogu pomoći da se trošak poslovanja smanji, a ne utječu na državni proračun. S druge strane, apelira da se sa smanjenjima parafiskalnih nameta od 1,5 milijardi kuna koje je za iduću godinu najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, ne čeka, već u njih krene odmah.

Turek: Poduzetništvo je limitirano djelovanjem Vlade i politike

Predsjednik HUP-Udruge metalne industrije Franjo Turek ističe da kvote za uvoz stranih radnika nisu adekvatne, produktivne i ne daju rezultata. Kaže da odluke države po tom pitanju moraju biti smislene, racionalne i brze, pri čemu poručuje da tržište rada treba otvoriti i liberalizirati te pustiti poslodavce da se sami snađu.

“Poduzetništvo je limitirano djelovanjem Vlade i politike (…) Dok ćete vi vegetirati mi ćemo izumrijeti”, poručio je Turek.

Član Izvršnog odbora HUP-a Zdravko Jelčić na čelu je požeške tvrtke Spin Valis s 500-tinjak zaposlenih koja se bavi proizvodnjom namještaja, a izvozi u 30-ak zemalja. Kaže da im mjesečno iz tvrtke odlazi više od pet ljudi, a kako su od početka godine plaće povećali 15 posto, što smanjuje profitnu maržu, kreditni potencijal, a smanjuje se i pozicija za ulaganje.

Predsjednik HUP-ove varaždinske podružnice Tihomir Premužak kazao je da situaciju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje je prerađivačka industrija značajno prisutna, dodatno otežava blizina slovenske pa i austrijske granice, s obzirom da tamo postoje tvrtke gdje se nude plaće koje hrvatski poslodavci ne mogu pratiti.

Kaže da je prerađivačka industrija već sada suočena s umirovljenjima, što će dodatno eskalirati za pet do deset godina. Upozorava da tvrtke tada neće imati koga zaposliti, jer su takva zanimanja mladima uglavnom neatraktivna. (H)

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design