Sklopljen Sporazum o razumijevanju između HUP-a i SSSH-a za sektor javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika

In Zaposlenost / plaće
1-Mestrovic_Vrdoljak_Novosel_Lisicak_Jelic_Falak

Danas su predstavnici HUP-a i SSSH potpisali Sporazum o razumijevanju za sektor javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika. Sporazum je potpisan s ciljem daljnjeg razvijanja bipartitnog sektorskog socijalnog dijaloga, s posebnom brigom za kolektivno pregovaranje na razini poslodavca i na sektorskoj razini te kako bi se osigurala uređenost tržišta javnog linijskog prijevoza putnika. Povod sklapanja Sporazuma dala je Uredba o postupku sklapanja ugovora o javnim uslugama koju je Vlada donijela 22.travnja 2021. i donijela zajedničku perspektivu radnicima i tvrtkama.

U ime HUP-a Sporazum su potpisali Milan Vrdoljak, predsjednik HUP- Udruge prometa i Hrvoje Meštrović, predsjednik HUP- Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika, dok su u ime sindikata potpisnici Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske i Anto Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske.

Poslodavci i sindikati u području javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika ovim sporazumom pokazuju spremnost da snažnije zagovaraju zajedničke vrijednosti od kojih su najvažnije zalaganje za ujednačavanje uvjeta rada, prava i odgovornosti kako bi se stvorili uvjeti za uređenje tržišta javnolinijskog prijevoza putnika. Sporazumom se nastoji vratiti atraktivnost javnom linijskom prijevozu, zanimanju vozača koje je u RH i EU deficitarno, ali i potencijalnim investitorima kroz uređenje tržišta i povećanje standarda.

Kako bi se postigli ujednačeniji radni uvjeti kod poslodavaca u sektoru, a s obzirom na velik nedostatak radne snage u djelatnosti prijevoza, posebno vozača, sindikati i poslodavci u Sporazumu su se obvezali i na hitno započinjanje pregovora za potpisivanje kolektivnih ugovora na razini poslodavaca u sektoru javnog linijskog prijevoza. Time bi se očuvalo više od 7.000 radnih mjesta te osigurali uvjeti za konkurentan rad u sektoru prijevoza putnika.

„Smatramo kako će ovaj Sporazum poslužiti kao dobar primjer sektorske suradnje između poslodavaca i sindikata te doprinijeti lakšem ostvarenju ciljeva koje smo si zadali – to je prije svega očuvanje djelatnosti javnog linijskog sektora putnika i jačanje sustava javnog prijevoza putnika koji je ključan za razvoj ruralnih krajeva RH. Bez osigurane mobilnosti i kvalitetno uređenog prijevoza, dodatno se narušava opstanak ruralnih krajeva i potiče se siromaštvo i iseljavanje, čime zasigurno nećemo osigurati veći gospodarski rast i revitalizaciju ovih područja. Prijevoznici i vozači obuhvaćeni ovim Sporazumom pokrivaju 80% prijevoza lokalnog karaktera. “ – izjavio je Hrvoje Meštrović, predsjednik HUP- Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika

Predsjednik SSSH Mladen Novosel također je pozdravio potpisivanje Sporazuma kojeg vidi važnim iskorakom u daljnjem razvijanju kvalitete javnog linijskog prijevoza te preduvjetom za poboljšanje materijalnih prava radnika kroz kolektivno pregovaranje. „Kvalitetnim dijalogom i međusobnim razumijevanjem uspjeli smo stvoriti povoljan okvir i potaknuti kolektivno pregovaranje koje će, uvjeren sam, rezultirati većim materijalnim i socijalnim pravima te boljim uvjetima rada za više od 7.000 radnika u ovom sektoru. Zadovoljan radnik jamac je kvalitetne i sigurne usluge i vjerujem da smo potpisivanjem ovog Sporazuma konačno krenuli putem razvijenih europskih zemalja u koje nam radnici odlaze u potrazi za većim plaćama, a u kojima je preko 90% odnosa između radnika i poslodavca regulirano kolektivnim ugovorima“, rekao je Novosel.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design