Slaba potražnja i veća ponuda spustile cijene nafte ispod 42 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara budući da širenje zaraze koronavirusom i dalje potiče zabrinutost za potražnju, a vodeći su proizvođači povećali ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,65 dolara. Na američkom tržištu spustila se za 69 centi, na 39,53 dolara.

“Postalo je očigledno da virus nije pod kontrolom. Stope zaraze rastu, broj smrtnih slučajeva u svijetu premašio je milijun on ponovo postaje sumorno mjesto”, rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM-a.

Samo u SAD-u zaraženo je više od 7,2 milijuna ljudi a umrlo ih je više od 206 tisuća.

Cijene je pritisula i veća ponuda iz članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u rujnu , za 160.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima iz Reutersovog istraživanja.

Rast je uglavnom rezultat veće proizvodnje u Libiji i Iranu, izuzetima iz sporazuma o smanjenju opskrbe koji su sklopili OPEC i njegovi saveznici predvođen Rusijom.

“Povećanje opskrbe iz OPEC+ predstavljat će opasnost za nastojanja da se tržište uravnoteži, budući da je potražnja još uvijek slaba”, naveli su iz ANZ Researcha.

Značajniji pad cijena zakočio je napredak u pregovorima o mjerama potpore američkom gospodarstvu. Kabinet predsjednika Donalda Trumpa predložio je novi paket poticaja vrijedan više od 1.500 milijardi dolara.

Ministar financija Steven Mnuchin izjavio je da je postignut napredak u razgovorima s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi o poticajnim mjerama za gospodarstvo u koronakrizi.

Zastupnički dom odgodio je glasanje o 2.200 milijardi dolara vrijednom prijedlogu poticaja, koji su sastavili demokrati, kako bi dvije stranke dobile više vremena za dogovor.

Potporu cijenama pruža i najava sindikata u Norveškoj da će poduprijeti proširenje štrajka na još četiri naftna polja na moru od 4. listopada. Radnici trenutno štrajkaju na polju Johan Sverdrup kapaciteta 470.000 barela dnevno.

Operater Sverdrupa Equinor objavio je da je uspio organizirati sigurno poslovanje unatoč štrajku.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 40,65 dolara, što znači da je pala 81 cent u odnosu na prethodni radni dan. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design