Snažan oporavak tvorničkih aktivnosti u Britaniji nakon Brexita

In Vijesti iz svijeta
Industrija

Britanski proizvodni sektor u kolovozu je zabilježio jedan od najsnažnijih oporavaka otkako se vode te statistike, oporavivši se od početnog šoka izazvanog referendumskom odlukom o izlasku zemlje iz Europske unije, i to uz podršku snažnijeg izvoza kojem je pogodovao oštar pad funte nakon referenduma.

Indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje londonska istraživačka tvrtka Markit, a predstavlja važan pokazatelj tvorničkih aktivnosti, u kolovozu je poskočio na 53,3 boda, najvišu razinu u posljednjih 10 mjeseci, nakon što se u srpnju, nakon referenduma, strmoglavio na najnižu razinu u posljednje tri godine. Srpanjska vrijednost toga indeksa u međuvremenu je blago naviše revidirana, na 48,3 boda, s prvotno procijenjenih 48,2 boda.

Skok za čak pet indeksnih bodova na mjesečnoj razini među najizrazitijim je skokovima zabilježenim u izvješću o aktivnostima proizvodnog sektora u posljednjih gotovo 25 godina otkako se vode te statistike. Daleko je nadmašio i sve procjene ekonomista iz Reutersove ankete.

Posljednjih tjedana objavljena izvješća pokazala su da se potražnja britanskih potrošača održala unatoč referendumskoj odluci o izlasku iz EU-a, a najnovije Markitovo izvješće iz proizvodnog sektora – zaslužnog za 10 posto ukupne britanske gospodarske aktivnosti – pokazuje da je početne šokove bolje svladao nego što se strahovalo.

Iz Markita su poručili da su ih kompanije izvijestile o ponovnom pokretanju poslova koje su u srpnju stavili na čekanje, jer su njihovi klijenti vidjeli da se poslovanje polako normalizira. “Domaće tržište pokazalo je značajan oporavak, posebno za robu široke potrošnje, dok je nedavna deprecijacija funte potaknula veći priljev novih poslova”, tumači Markitov ekonomist Rob Dobson.

Nadalje, izvješće iz sektora proizvodnje za kolovoz pokazalo je da su inozemne narudžbe pristizale najbržim tempom od lipnja 2014. godine, premda je sveukupan rast narudžbi bio slabiji u odnosu na rapidan rast u lipnju. Tvornice su ujedno izvijestile da su u kolovozu najsnažnije od siječnja povećale svoju proizvodnju.

“Nedvojbeno se radi o vrlo impresivnom oporavku temeljnog indeksa. Očekivali smo da izvozu proizvođačkih roba bude dobro nakon referendumske odluke zato što je njegova prednost da mu slabljenje funte ide na ruku, no iznenađenje je bilo da je i domaće poslovanje također osnažilo”, kazao je ekonomist tvrtke Investec Chris Hare.

Idući tjedan ekonomisti će vrlo pažljivo pratiti i odgovarajuće Markitovo izvješće iz britanskog sektora uslužnih aktivnosti – daleko većeg i više fokusiranog na domaće tržište – kako bi vidjeli je li i te brojke odražavaju oporavak u proizvodnom sektoru zabilježen u kolovozu. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design