Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute snažnom potražnjom u ljetnoj sezoni vožnje na sjevernoj hemisferi i stankom u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 21 cent višoj cijeni, od 71,85 dolara.

U protekla četiri tjedna potporu cijenama na oba tržišta pruža optimizam zbog ubrzanog cijepljenja protiv covida-19 širom svijeta i očekivanja intenzivnijih putovanja u ljetnoj sezoni.

„Slika temeljne fizičke potražnje za naftom ostaje pozitivna. Unatoč buci na financijskim tržištima, stvarni je svijet na dobrom putu i trebat će mu sve više energenata u otvaranju” nakon koronakrize, rekao je analitičar OANDA-e Jeffrey Halley.

Buru na financijskim tržištima izazvala je američka središnja banka prošlotjednom porukom da će početi podizati ključne kamatne stope već u 2023., godinu dana ranije no što su bili najavljivali, i bržim tempom no što su planirali.

Potporu cijenama pružio je na početku tjedna i zastoj u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine nakon pobjede konzervativnog suca Ibrahima Raisija na predsjedničkim izborima u Iranu.

Dvoje diplomata reklo je da bi stanka po njihovim procjenama mogla potrajati desetak dana.

Iranski i zapadni dužnosnici smatraju da Raisijeva izborna pobjeda vjerojatno neće promijeniti iransku pregovaračku poziciju.

Dogovor bi mogao rezultirati povratkom milijun iranskih barela na tržište, što odgovara jedan posto globalne opskrbe. Iranska je nafta zbog američke blokade trenutno u spremištima, napominje Reuters.

Podršku cijenama pružaju i prognoze ograničenog rasta američke proizvodnje nafte, što bi Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) kratkoročno osiguralo veći manevarski prostor za upravljanje tržištem, prije potencijalno snažnog rasta proizvodnje iz škriljaca u 2022.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica prošlog petka iznosila 71,56 dolara, što znači da je bila manja 73 centa nego prethodnog dana trgovanja. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design