Svjetske burze pale; Fed povećava kamate već 2023.?

In Financije i gospodarstvo
wall

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je ulagače neugodno iznenadila procjena Feda da bi kamate u SAD-u mogle biti povećane već 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3,45 posto, na 33.290 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,9 posto, na 4.166 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 14.030 bodova.

Tjedan je započeo novim rekordnim dosegom S&P 500 indeksa, no u konačnici je zabilježio najveći tjedni pad od kraja veljače.

Pad indeksa posljedica je procjena čelnika Feda, objavljenih u srijedu nakon njihove dvodnevne sjednice, prema kojima 13 od 18 dužnosnika Feda očekuje da će u 2023. godini trebati povećati ključne kamate, i to u dva navrata za po 0,25 postotnih bodova.

To je uznemirilo ulagače, premda su čelnici Feda poručili da će zadržati poticajnu monetarnu politiku kako bi podržali daljnji oporavak tržišta rada.

U priopćenju je Fed naveo da su gospodarski izgledi poboljšani, pa se sada u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 7 posto.

Unatoč poboljšanim procjenama, ulagači su zabrinuti jer nisu očekivali povećanje kamata prije 2024. godine.

„Povećanje kamata u 2023. bilo bi prije nego što se očekivalo i tržište je na to reagiralo. Premda čelnici Feda još nisu spremni za smanjenje programa otkupa obveznica, predsjednik Feda Jerome Powell signalizirao je da se razmišlja kada započeti službenu raspravu o tome. Mi očekujemo da će to biti na nekoj od idućih sjednica”, kaže Daniel Ahn, ekonomist u banci BNP Paribas.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi tek početkom iduće godine.

A to bi označilo početak zaoštravanja monetarne politike jer sa snažnim oporavkom gospodarstva inflacijski pritisci rastu snažnije nego što se očekivalo.

Tako je Fed povećao procjene inflacije u ovoj godini za cijeli postotni bod, na 3,4 posto, premda i dalje tvrdi da će rast inflacije biti privremen.

„Ulje na vatru” dolio je u petak James Bullard, predsjednik podružnice Feda u St. Louisu, kazavši da je bio među sedam dužnosnika koji smatraju da će trebati podignuti kamatne stope početkom iduće godine kako bi se obuzdala inflacija.

“Ne čude me male rasprodaje na tržištu. Nikad nisam iznenađen razdobljima dobitonosnih prodaja nakon snažnog uzleta koji traje već dugo vremena” kaže Tim Ghriskey, glavni investicijski strateg u tvrtki Inverness Counselu.

VIX ‘indeks straha’ Čikaške burze opcija u petak je dosegnuo najvišu razinu u zadnja četiri tjedna, što pokazuje da ulagači više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

“Idućega tjedna nekoliko Fedovih guvernera će davati izjave, i dogodit će se stara stvar: neki guverneri bit će oštri, neki blaži, pa će tržište ići malo naprijed, malo nazad”, dodaje Ghriskey.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,65 posto, na 7.017 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,6 posto, 15.448 bodova, a pariški CAC 0,5 posto, na 6.569 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 28.964 boda. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design