Španjolski regulator kaznio skupinu zračnih prijevoznika zbog naknada za prtljagu

In Vijesti iz svijeta
Splitska Zračna luka

Španjolski regulator izrekao je u petak niskobudžetnim zrakoplovnim kompanijama Ryanairu, easyJetu, Vuelingu i Voloteai novčane kazne od ukupno 150 milijuna eura, zaključivši da su naplatom naknada za prtljagu prekršile prava potrošača, objavile su u petak udruge OCU i Facua.

Prijevoznici su prava prekršili naknadama za unošenje prtljage u avion, za odabir sjedala i za ispis ukrcajnih karata, zabranivši istodobno plaćanje gotovinom na šalterima za prijavu i kupnju artikala u zrakoplovu, priopćile su dvije udruge za prava potrošača.

OCU i Facua osporavaju takvu praksu od 2018. godine, a regulator je istragu otvorio lani.

OCU očekuje da će i druge europske zemlje slijediti primjer španjolske i kazniti prijevoznike zbog takvih postupaka.

Španjolska udruga avioprijevoznika ALA potvrdila je da su kompanijama izrečene kazne, kritizirajući odluku regulatora koji je, po njihovom mišljenju, prekršio propise o jedinstvenom tržištu Europske unije i zadro u pravo kompanija da same određuju cijene.

„Branimo pravo potrošača da izaberu najbolju opciju putovanja”, rekao je predsjednik ALA-e Javier Gandara, dodavši da će odluka prisiliti čak 50 milijuna putnika s malom ručnom prtljagom ispod sjedala da plaćaju uslugu koju nisu tražili.

Regulator nije odmah komentirao kazne, a Ryanair, Volotea i Vueling odbili su ih komentirati jer je ALA govorila u njihovo ime.

Španjolski sud presudio je još 2019. godine da Ryanair naplatom naknade za ručnu prtljagu krši prava potrošača. Kompanija ju unatoč tome i dalje naplaćuje, pozivajući se na pravo zrakoplovnih prijevoznika da određuju veličinu ručne prtljage u avionu.

Kazne u Španjolskoj dovode pod znak pitanja poslovni model niskobudžetnih zrakoplovnih prijevoznika koji se bazira na niskim cijenama karata i naknadama za stavke poput veće ručne prtljage, objašnjava Reuters. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design