SSSH i HUP potpisali Sporazum o unapređenju suradnje

In Strateški savezi
SSSH_HUP_Sporazum

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) danas su potpisali Sporazum o unapređenju suradnje, s ciljem poboljšanja kvalitete bipartitnoga dijaloga, kao načina za osiguranje razvoja poduzetništva i boljih uvjeta za radnike. Sporazum utvrđuje načela, ali i određene konkretne korake u suradnji na području javnih politika i kolektivnog pregovaranja.

Sporazum su potpisali predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

Potpisivanjem Sporazuma HUP i SSSH obvezali su se na priznavanje, poštivanje i promoviranje slobode udruživanja poslodavaca i radnika, svjesni kako su dobro uređeni radni odnosi od interesa za obje strane, ali i društvo u cjelini. Prepoznajući zajednički interes, te nastavno na postojeće dobre primjere sektorske suradnje, HUP i SSSH, kao i njihove članice na sektorskoj razini, poticat će kolektivno pregovaranje, a Sporazumom je dogovoren i niz načela kojima će se obje strane voditi u procesima kolektivnog pregovaranja u kojima zajedno sudjeluju.

Kako bi ojačali sustav kolektivnog pregovaranja i učinili ga dominantnim načinom za uređivanje radnih odnosa, posebni će napori biti uloženi u poštivanje rokova i dinamike kolektivnoga pregovaranja i sadržaja kolektivnih ugovora te zajedničko traženje nadzora nad primjenom kolektivnih ugovora.

„Ovaj Sporazum rezultat je kvalitetnog dijaloga i važan je preduvjet za zadovoljnije, produktivnije i zaštićenije radnike. Drago mi je da smo se izdigli iznad razlika koje su dosad stajale na putu kvalitetnoj suradnji i pokazali da je kolektivno pregovaranje interes i radnika i poslodavaca, a sektorski kolektivni ugovori jamci stabilne i otporne ekonomije i važno sredstvo smanjenja društvenih nejednakosti. Stotine tisuća radnika u Hrvatskoj sektorskim bi kolektivnim ugovorima profitiralo i ovo je važan korak ka takvom ishodu“, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Suradnja na području javnih politika odvijat će se kroz osnivanje novih stručnih radnih skupina za radno i socijalno zakonodavstvo, tržište rada, obrazovanje i zapošljavanje, poduzetništvo, konkurentnost i ekonomsku politiku, te praćenje kolektivnog pregovaranja. Potpisnici će zajedno raditi i na implementaciji europskih okvirnih sporazuma, koji uključuju rad na daljinu, stres, uznemiravanje i nasilje na radnom mjestu, digitalizaciju, aktivno starenje i inkluzivno tržište rada.

„U HUP-u vjerujemo da su zadovoljni i motivirani zaposlenici ključ dugoročnog razvoja i uspjeha svake kompanije te kontinuirano radimo na unapređenju uvjeta rada u Hrvatskoj. Važno nam je imati dobro uređene radne odnose i moderno radno zakonodavstvo koje će odgovoriti različitim potrebama i suvremenim okolnostima. Suradnju sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) vidimo kao značajan korak u tom smjeru i vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima, otvorenom komunikacijom i novim aktivnostima odgovoriti na sve veće izazove koji se javljaju u području radnoga prava. Važno nam je ojačati sustav kolektivnog pregovaranja i urediti ga u skladu s visokim europskim standardima”, rekao je predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design