START – elektroničko pokretanje poslovanja za brz ulazak u poduzetništvo

In Regionalni razvoj
fina

Građani Republike Hrvatske mogu pokrenuti poslovanje za d.o.o., j.d.o.o. i obrt u potpunosti elektroničkim putem, bez punomoćnika, u samo nekoliko dana te uz značajne uštede, kroz jedinstveni informacijski sustav – START.

START je jedinstveni informacijski sustav koji korisnicima omogućuje brz ulazak u poduzetništvo i pokretanje poslovanja u potpunosti elektroničkim putem. Kroz START je moguće u potpunosti elektroničkim putem upisati društvo u sudski registar i Registar poslovnih subjekata (Državni zavod za statistiku) ili obrt u Obrtni registar i registar poreznih obveznika (Porezna uprava) te platiti temeljni kapital i pristojbe. Također, sustav nudi i upis u registar obveznika PDV-a i/ili dodjelu PDV ID broja, predaju zahtjeva za otvaranje transakcijskog računa u banci te registraciju u sustav HZMO-a.

Korisnici STARTA dokumentaciju ne dostavljaju u papirnom obliku niti trebaju odlaziti u nadležne institucije. Minimalan broj potrebnih podataka unose putem interneta po načelu „samo jednom“, a START zatim razmjenjuje podatke s povezanim institucijama, koje izdane dokumente i prijave dostavljaju u sustav, gdje ih korisnik preuzima u elektroničkom obliku. START je također omogućio da se osnivači, ako ih je više, ne trebaju nalaziti na jednome mjestu kako bi popunili i potpisali potrebnu dokumentaciju, već sve podatke mogu popuniti elektronički, svaki iz svog ureda ili doma.

Pokretanje poslovanja kroz START osnivačima trgovačkih društava donosi značajne uštede. Minimalna ušteda ostvarena korištenjem STARTA za osnivača j.d.o.o iznosi 580,00 kuna, a za osnivača d.o.o. 2.400,00 kuna. Naime, kada se trgovačko društvo osniva kroz START, nema troška javnobilježničke ovjere akata, a sudska pristojba je 50% niža (za osnivanje d.o.o. plaća se 200,00 kuna, umjesto 400,00, a za j.d.o.o. 30,00 kn umjesto 60,00).

Korisnik se u START prijavljuje putem stranice www.start.gov.hr ili portala e-Građani, koristeći elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) ili Finin osobni certifikat na kripto uređaju.

Nositelji uspostave sustava START su Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a glavni je cilj ubrzanje i pojeftinjenje pokretanja poslovanja, bez troškova javnog bilježnika i uz plaćanje samo sudskih pristojbi. Sustav je uspostavila Fina, koja pruža i podršku korisnicima.

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design