Strah od manjka energenata podupro cijene nafte blizu 84 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 84 dolara, poduprte oporavkom globalne potražnje koji je prouzročio manjak energenata u velikim gospodarstvima poput Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 83,66 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 80,02 dolara.

Gospodarstva širom svijeta oporavljaju se od posljedica pandemije covida 19 i potražnja raste, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri drže se planova o postupnom povećanju opskrbe, unatoč učestalim zahtjevima da pojačaju proizvodnju.

“OPEC+ ustrajat će do kraja godine u opreznom pristupu opskrbi, a u takvom će okruženju medvjedi na tržištu nafte (koji špekuliraju s padom cijena) produljiti zimski san”, rekao je Stephen Brennock iz naftnog brokera PVM.

Današnju više-manje stabilnu razinu cijena Jeffrey Halley, analitičar brokerske kuće OANDA, objašnjava prekomjernim kupovinama, ako je suditi po kratkoročnim tehničkim pokazateljima kao što je indeks RSI koji mjeri razmjere oscilacije cijena.

“Ne bi me nimalo čudilo kada bismo u nekom trenutku ovoga tjedna svjedočili naglim rasprodajama i padu cijenee barela za pet do osam dolara”, rekao je.

Osim ograničenja opskrbe iz vodećih proizvođača, rast cijena nafte podupiru i rekordne cijene plina u Europi, koje su potaknule neke proizvođače struje da prijeđu na druge energente.

Plin je u utorak u nizozemskom čvorištu TTF, mjeren ekvivalentom energije iz sirove nafte, stajao oko 169 dolara za barel, na temelju relativne vrijednosti iste količine energije iz ta dva izvora, prema Reutersovim izračunima utemeljenim na podacima Eikona.

Cijene električne energije skočile su posljednjih tjedana na rekordne razine zbog raširenog manjka u opskrbi u Aziji, Europi i SAD-u. Očekuje se da će kriza u proizvodnji struje u Kini potrajati do kraja godine, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 82,53 dolara, što znači da je poskupio 99 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design