U svibnju promet industrije porastao 7,5 posto na godišnjoj razini

In Financije i gospodarstvo
industrija

Ukupni promet hrvatske industrije u svibnju ove godine je na mjesečnoj razini porastao za 5 posto, dok se na godišnjoj razini bilježi rast od 7,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju je, u odnosu na travanj, porastao za 5 posto, prvenstveno zbog rasta prometa na inozemnom tržištu za 13,7 posto, ali i rasta na domaćem tržištu 6,4 posto.

Na godišnjoj je razini, pak, u svibnju ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, zabilježio rast od 7,5 posto. Na domaćem je tržištu zabilježen međugodišnji rast prometa za 7 posto, dok se na stranim tržištima istodobno bilježi rast prometa za 13,2 posto.

Kumulativni podaci za prvih pet mjeseci ove godine, izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa, pokazuju da je promet industrije u tom razdoblju bio za 7,6 posto veći nego u prvih pet mjeseci lani.

Promatra li se prema glavnim industrijskim granama, u petom mjesecu ove godine ukupna prodaja energije veća je za 24,1 posto u odnosu na travanj, a kapitalnih proizvoda za 9,1 posto.

Prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 9,1 posto, trajnih proizvodima za široku potrošnju za 2,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 3,7 posto.

Međugodišnja usporedba, pak, ukazuje na veći promet energijom za 25,5 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 17,6 posto, intermedijarnim proizvodima za 7,5 posto, a netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 12,9 posto, dok se kod kapitalnih proizvoda bilježi pad od 1,8 posto. (H)

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design