Svjetske burze oštro pale, Wall Street izgubio ovogodišnje dobitke

In Vijesti iz svijeta
Wall-Street

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, slabijih nego što se očekivalo zarada niza kompanija, ali i brojnih drugih razloga.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 3 posto, na 24.688 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4 posto, na 2.658 bodova, a Nasdaq indeks 3,8 posto, na 7.167 bodova.

Cijene su dionica pod pritiskom od početka ovoga mjeseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do tenzija između Europske komisije i Italije u vezi proračunskog deficita, kao i zabrinutosti ulagača uoči izbora za američki Kongres.

Nakon prošlotjednih gubitaka, Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su nedaleko razina od početka godine, izbrisavši sve prethodne dobitke, dok je Nasdaq indeks čak zaronio u područje korekcije. Sada je, naime, više od 10 posto ispod svoje prethodne rekordne razine dosegnute 29. kolovoza.

„Pala je sklonost ulagača prema riziku na svjetskim tržištima zbog brojnih čeonih vjetrova. Među ostalim, više kamate negativno utječu na tržište nekretnina, a carine izazivaju rast troškova proizvođačima, što će se osjetiti na njihovim poslovnim rezultatima”, kaže Paul Zemsky, direktor u tvrtki Voya Investment Management.

Ulagače su, među ostalim, razočarali podaci prema kojima je prodaja obiteljskih kuća u SAD-u u rujnu pala na najniže razine u gotovo dvije godine, što pokazuje da su više kamate na hipotekarne kredite i visoke cijene izazvale pad potražnje.

Uz to, američka središnja banka objavila je izvješće koje pokazuje da su zbog nedavno uvedenih carina američke tvornice povećale svoje cijene.

A to znači da bi, ako ojača inflacija, Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Tehnološki sektor pod pritiskom

Ulagače su razočarali i kvartalni poslovni rezultati nekoliko velikih kompanija, među ostalim, tehnoloških divova Alphabeta i Amazona.coma, koji su predvodili rastom u posljednjih 10 godina vladavine ‘bikova’.

Doduše, oba ta tehnološka diva izvijestila su o snažnom rastu zarada i prihoda u proteklom tromjesečju, no sporijem nego što su analitičari očekivali. Zbog toga je nakon objave izvješća cijena dionice krovne kompanije Googlea pala gotovo 2, a Amazona gotovo 8 posto.

To je pritisnulo i ostale tehnološke kompanije, pa su oštro pale i cijene dionica Applea, Facebooka, Netflixa… No, ni ostali sektori nisu prošli puno bolje.

„Trenutno sve ovisi o poslovnim rezultatima. A kada su izvješća tehnoloških kompanija loša, imate doista loš dan zbog visokih valuacija”, kaže Ernesto Ramos, portfelj menadžer u fondu BMO Global Asset Management.

Stoga tržištu nije pomoglo ni to što većina kompanija izvješćuje o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasla više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 21,5 posto.

Međutim, zbog upozorenja mnogih kompanija o problemima s kojima se suočavaju, analitičari su smanjili svoje procjene rasta zarada u četvrtom tromjesečju – s prethodnih 20 na 19,4 posto.

Zbog svega toga, ovih je dana VIX indeks ‘straha’ na Čikaškoj burzi opcija dosegnuo i 25 bodova, najvišu razinu od veljače. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

„Čini se da je više panike i straha dok se rasprodaja dionica nastavlja”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,6 posto, na 6.939 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1 posto, na 11.200 bodova, a pariški CAC 2,3 posto, na 4.967 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 6 posto, na 21.184 boda. (H)

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design