Svjetske burze porasle nakon nesigurnog trgovanja

In Financije i gospodarstvo
wallstreet

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje uljepšavanju portfelja pred kraj tromjesečja, a trgovalo se nesigurno zbog novog ‘zatvaranja’ u Europi kako bi se suzbio treći val širenja koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,4 posto, na 33.072 boda, aS&P 500 1,6 posto, na 3.974 boda. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,6 posto, na 13.138 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga se tjedna trgovalo nesigurno, pa su jedan dan indeksi porasli, a već drugi pali. Rast na tjednoj razini zahvaljuje se ponajviše skoku cijena dionica u petak na samom kraju trgovanja.

„Tržište je trenutno vrlo zbunjeno, nema stvarnog vodstva. Ulagači su jedan dan skloniji cikličkim sektorima, a drugi tehnološkom… Pozitivno je to što nema agresivne prodaje dionica”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih je mjeseci taj sektor pod pritiskom.

S druge strane, u posljednje vrijeme rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, osjetljivima na kretanje gospodarstva, jer bi se oporavak uskoro trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života nakon cijepljenja protiv covida-19.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da će se uskoro oporavak gospodarstva ubrzati, s obzirom da je američka središnja banka Fed nedavno objavila da u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 6,5 posto, što bi bio najveći rast u posljednjih 40-ak godina.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija zbog niza razloga. Među ostalim, novog ‘zatvaranja’ u Europi zbog trećeg vala širenja koronavirusa i poremećaja u cijepljenju, ali i zbog mogućeg povećanja poreza u SAD-u kako bi se financirali dosadašnji fiskalni poticaji i budući infrastrukturni projekti.

Na tržištu su sve prisutnije i zabrinutosti zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike u slučaju da ubrzanje oporavka gospodarstava potakne i rast inflacije.

„Tržište zabrinjava mogućnost da Fed iznenada zaoštri politike, unatoč tvrdnjama da to neće učiniti. Najveća je briga da se situacija pregrije i da će Fed biti prisiljen promijeniti stav”, kaže Marvin Loh, strateg u tvrtki State Street Global Markets.

Nakon oštrog pada na početku koronakrize, S&P 500 i Dow Jones porasli su u proteklih godinu dana oko 80 posto, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši. Zbog toga se ulagači plaše da su dionice precijenjene i da slijedi pad njihovih cijena.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 6.740 bodova, a frankfurtski DAX 0,9 posto, na 14.748 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,2 posto, na 5.988 bodova. A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 2,1 posto, na 29.176 bodova. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design