Svjetske burze porasle, u fokusu poslovni rezultati kompanija

In Vijesti iz svijeta
wallstreet

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacijski pritisci u zapadnim zemljama postupno popuštaju i jer je niz kompanija i banaka objavilo bolje od očekivanja kvartalne poslovne rezultate.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2,1 posto, na 35.227 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,7 posto, na 4.536 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,6 posto, na 14.032 boda.

U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna poslovni rezultati kompanija i banaka. Morgan Stanley, Bank of America, Goldman Sachs, US Bancorp i niz drugih banaka objavile su bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga je S&P 500 indeks bankarskog sektora snažno porastao i dosegnuo najvišu razinu od početka ožujka, kada je taj sektor uzdrmala propast nekoliko banaka.

Okruženje s povišenim kamatnim stopama, stabilnim tržištem rada i rastom gospodarstva pogoduje poslovanju banaka.

„Sve banke, koje su dosad objavile rezultate, ostvarile su veću dobit i veće prihode nego što se očekivalo. Analitičari su smanjili procjene, pa su banke uspjele pozitivno iznenaditi”, objašnjava Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

S druge strane, Nasdaq indeks prošloga je tjedna pao jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko tehnoloških divova, kao što su Netflix i Tesla.

„Vijesti iz Netflixa i Tesle nisu kraj svijeta, no dale su ulagačima razlog za pitanje je li trebalo kupovati te dionice po tako visokim cijenama. Stoga je dio ulagača odlučio povući novac iz tih dionica”, kaže Ken Polcari, partner u tvrtki Kace Capital Advisors.

Dosad je više od 80 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne rezultate, a većina ih je po zaradi nadmašila procjene analitičara. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pale oko 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Na početku mjeseca očekivao se pad zarada od 5,7 posto.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata, s obzirom da inflacijski pritisci već mjesecima popuštaju. Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju.

Analitičari smatraju da će Fed na sjednici idućega tjedna dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. Možda će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE skočio je 3,1 posto, na 7.663 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,4 posto, na 16.177 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 7.432 boda.(H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design