Tedeschi: Neupitno osjećamo pozitivne strane članstva u EU

In Konferencije / savjetovanja
tedeschi

Predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi poručio je u utorak kako neupitno osjećamo pozitivne strane članstva u EU, a da kao država trebamo nastojati kapitalizirati sve prednosti koje nam to članstvo omogućuje.

Tedeschi je prilikom uvodnog izlaganja na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo – pet godina u EU” u organizaciji Večernjeg lista poručio da Europskoj uniji geografski, povijesno, svjetonazorski i ekonomski pripadamo, i to puno dulje “nego što piše u dokumentima koje smo potpisali prije pet godina”.

Kazao je da trebamo biti otvoreno društvo usmjereno na kvalitetu, stručnost i transaparentnost, a kako samo zajedništvom te uključivanjem svih, pa tako i onih koji dolaze k nama, možemo postići napredak za naše društvo.

Članstvo je i dobro za ekonomiju, s obzirom da je naše tržište premalo, kazao je Tedeschi, poručivši da moramo naći načina da profitiramo od velikog zajedničkog tržišta.

“Moramo iskoristiti prilike koje postoje, kao i sredstva koja su nam na raspolaganju. Moramo biti konkurentni u okruženju u kojem novac još uvijek posuđujemo skuplje nego kompanije iz većine zemalja EU”, kazao je Tedeschi.

Smatra da pozitivne strane članstva u EU neupitno osjećamo, s obzirom da bi se bez tog članstva u Hrvatskoj teško razvijale inovativne tvrtke poput Infobipa, Nanobita, Rimac Automobila, kao i one s puno dužom tradicijom na našim prostorima, poput Ericsson Nikola Tesle, Vetropack Straže, Končar Elektroindustrije.

“Te su kompanije u onome što rade globalno konkurentne, ali je važno da to budu i na formalnoj i administrativnoj razini i da ih bude što više. Važno je da mogu raditi i razvijati posao u Hrvatskoj, plaćati poreze i otvarati nova radna mjesta te dizati ljestvicu cjelokupnog društva”, poručio je Tedeschi.

Ustvrdio je da smo kao društvo na putu ulaska u EU pokazali mudrost te pokazali zajedništvo usprkos različitim političkim i društvenim pozicijama, pri čemu nije bilo prijepora da je to naša jedina perspektiva.

Poručio je da ulaskom u EU “nismo jednostavno izvukli dobitnu srećku na lutriji”, a kako smo brisanjem barijera izloženiji kao ekonomija, te ograničenih mogućnosti za bilo kakvu politiku favoriziranja ili zaštite domaćih poslovnih subjekata.

Pritom je činjenica da se jedan dio kompanija bolje pripremio za uvjete poslovanja u EU nego drugi, kaže Tedeschi, a “manjak te odgovornosti u nekim slučajevima na bolan način osjeća čitavo društvo”.

“Neka nam i nagodba, koja je i danas veća vijest od petogodišnjice ulaska u EU, posluži kao podsjetnik da su vremena protekcionizma, pogodovanja i netransparentnosti iza nas”, referirao se Tedeschi na proces postizanja nagodbe u koncernu Agrokor.

Unatoč razjedninjenosti te političkim i sigurnosnim izazovima, po Tedeschiju, EU ipak predstavlja okvir za “puno brži i kvalitetniji put razvoja jednog prosperitetnog i sretnijeg društva”, no i poručuje da su ključevi tog uspjeha u našim rukama.

“Ne trebamo se pretvarati da je EU savršena i da ne bi moglo biti boljeg oblika zajednice, ali je najbolji oblik udruživanja europskih država koji poznajemo. Nastojmo kao država kapitalizirati sve prednosti koje nam članstvo omogućuje, prije no što se okrenemo kritici”, poručio je Tedeschi.

Zaključio je i da kao buduća predsjedavajuća članica EU-a Hrvatska treba doprinijeti većoj funkcionalnosti i uspješnosti zajednice, kao i da treba voditi računa o integraciji preostalih država. (H)

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design