Terme Sveti Martin prvi hotel u Hrvatskoj s EU Ecolabel certifikatom

In Konferencije / savjetovanja
Terme Sveti Martin

u Termama Sveti Martin održana je svečana dodjela certifikata EU Ecolabel – Hotelu Terme Sveti Martin, prvom hotelu u Hrvatskoj koji se može pohvaliti tim certifikatom, a kojeg je uručila ministrica turizma i sporta, gđa. Nikolina Brnjac, pritom naglašavajući kako je „Dobivanje ovakvih oznaka vrlo važno, pogotovo zato što se u turizmu Republike Hrvatske teži razvoju održivog turizma, a upravo sama dodjela ove oznake znači da Terme Sveti Martin poštuju najviše ekološke standarde, koji su vrlo značajni u današnje doba.“

Uz predaju certifikata, ministrica je uputila i čestitke Termama Sveti Martin ističući kako ovaj nimalo jednostavan proces mnogo znači i samom Ministarstvu turizma i sporta, jer je cilj ministarstva imati što više objekata u turizmu koji nose ovu oznaku. „U našem planu je i sam razvoj termalne rivijere, dakle ulaganje u terme kontinentalne Hrvatske s naglaskom na sve ono što smo danas spomenuli, a prvenstveno na ekološku održivost i razvoj kontinentalnog turizma koji je moguć kroz cijelu godinu.“ rekla je ministrica turizma i sporta, gđa. Brnjac.

Certifikat je primio g. Igor Nekić, generalni direktor Terma Sveti Martin, koji je ovom prilikom istaknuo koliko je Hotelu Terme Sveti Martin važno primiti ovaj certifikat kao prvom hotelu u Hrvatskoj koji se time može pohvaliti. „Mi smo održivi hotel, držimo se zaista od male potrošnje električne energije, zaokruženog lanca od ulaska hrane do reciklaže i smanjenog otpada, štednje vode i brojnih drugih detalja koji su bili ključni kako bi primili ovaj certifikat. Ono što je bitno i što želim naglasiti je da Terme Sveti Martin zaista žive ovaj održivi način i provodimo ga već godinama, a ovo je samo jedna kruna i dokaz da je to prepoznato i od strane Ministarstva turizma i sporta, te Ministarstva gospodarstva, ali i Europske unije jer ovo certifikat na razini Europske unije.“, rekao je g. Nekić naglašavajući oduševljenost gostiju „zelenim“ poslovanjem hotela, koji osim sortiranja i reciklaže otpada, od nedavno u svojim sobama nudi i prirodnu te ekološku kozmetiku, koja se nalazi u dispenzerima, a ne u jednokratnim pakiranjima koja svojom potrošnjom zagađuju okoliš.

Važnost dobivanja certifikata EU Ecolabel naglasio je i g. Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međmurske županije: „Od samog početka razvoja turizma u Međimurju još devedesetih godina, na umu smo imali održivost u sva tri važna elementa: ekonomski, socijalni i naravno ekološki. Međimurje s certifikatima koje smo već prije dobivali kao što su Europska destinacija izvrsnosti koji također jako inzistira na održivosti je pokazalo da je na dobro putu što se tiče „zelene destinacije“, a kruna svega je možemo reći ovaj certifikat kojeg su danas primile Terme Sveti Martin koje su po svemu predvodnik razvoja kontinentalnog turizma.“

Osnovana 1992. godine i priznata kako u Europi, tako i u cijelom svijetu, EU Ecolabel je oznaka izvrsnosti u zaštiti okoliša koja se dodjeljuje proizvodima, uslugama, te tvrtkama koje udovoljavaju visokim ekološkim standardima. Ova oznaka označuje da tvrtka stvara manje otpada, te pažljivo pristupa očuvanju okoliša.

Hotel Terme Sveti Martin, prvi je hotel ovog tipa u Hrvatskoj koji je dobio oznaku EU Ecolabel na temelju svojih napora za smanjenje utjecaja na okoliš, u čemu je pomogla i tvrtka CROTEH (Centar za razvoj održivih tehnologija) kao razvojno-projektantska tvrtka na području projektiranja, inženjeringa i razvoja tehnologija za obradu i energetsko iskorištavanje biorazgradivih materijala i otpada, te komunalnih i industrijskih voda, s kojom su Terme Sveti Martin odradile certificiranje.

Eu Ecolabel projekt je na kojem se u Termama Sveti Martin radilo nekoliko godina. Sama priprema dokumentacije i finaliziranje se radilo u razdoblju od dvije godine, no temelji za prijavu na ovaj projekt su nastali već mnogo ranije. Kako bi se dobila ova oznaka, hotel je morao zadovoljiti niz standarda i kriterija koji su ključni za očuvanje okoliša i zeleno poslovanje, a Terme Sveti Martin već dugi niz godina upravo takvo poslovanje potiču i uspostavljaju.

U hotelske sobe su morali staviti perlatore kako bi optimizirali protok vode te tako smanjili prekomjerno trošenje vode. Svaka hotelska soba je opremljena senzorima kako bi optimizirali optimalnu potrošnju drugih energenata poput električne energije. Uređajima za mjerenje kakvoće i tvrdoće vode optimiziraju uporabu deterdženata prilikom pranja posteljine, te daju nagradu gostima koji štedljivo troše ručnike i posteljinu. Svjesni su i problema vezanih uz otpad te su se odlučili na razvrstavanje otpada, a gostima su isto tako na svakom katu i na strateškim mjestima postavili kante za razvrstavanje otpada. Goste potiču i na racionalno uzimanje hrane kako bi se smanjio otpad od iste. Ukinuli su upotrebu jednokratnih plastičnih predmeta te tako u Hotelu Terme Sveti Martin nećete pronaći plastične žlice za kavu, jogurt u jednokratnim plastičnim čašama ili druge namirnice pakirane u plastici. Potiču lokalnu proizvodnju, educiraju svoje zaposlenike te znanje prenose na goste.

Za sam projekt je bilo izrazito bitno imati kao poslovne partnere lokalne OPG-ove te poticati lokalni turizam što Terme Sveti Martin već dugi niz godina rade, od lokalno proizvedenih sokova OPG-a Hažić, domaćih sireva, jaja iz OPG-a pa sve do vlastitog biodinamičkog vrta. Kako bi smanjili upotrebu jednokratnih predmeta i ponovno uključili lokalnog proizvođača Terme Sveti Martin su sklopile poslovnu suradnju s Kućom magične trave iz Pake te sada boravkom u hotelskoj sobi svaki gost ima prilike uživati u mirisnim, Eko certificiranim kozmetičkim proizvodima lokalnog proizvođača.

Terme Sveti Martin su aktivno uključene u razvoj turizma Međimurske županije te svakom gostu nude informacije i izlete u sve divne krajeve Međimurja. Posebno ističu suradnju s Centrom Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca. Za zaposlenike, ali i goste održavaju radionice kao što su izrada prirodne kozmetike ili biodinamičko vrtlarstvo. Gostima, zaposlenicima i lokalnom stanovništvu nude besplatne satove joge ili pak bootcamp kako bi ih potaknuli na aktivni životni stil i poticanje zdravih navika. Svake godine osmišljavaju i nove aktivne kampanje za svoje zaposlenike kako bi ih potaknuli na zdravi život, a jedno od takvih je antipušačka kampanja u kojem biraju naj ne pušača te ga nagrađuju vikend putovanjem ili nekom drugom prigodnom nagradom.

Na ulazu u sam hotel ćete već primijetiti da se radi o hotelu kojem je zeleno poslovanje visoko na ljestvici jer se ispred samog hotela nalazi punionica za električne automobile. A u svojoj ponudi imaju i električne bicikle. Sam parking i većina prostorija hotela su opremljene led rasvjetom. Za održavanje vanjskih travnatih površina, vrta i cvjetnjaka ne koriste nikakve pesticide.

U pripremu same dokumentacije za ovaj projekt su bili uključeni gotovo svi odjeli ključni za poslovanje hotela. Od odjela održavanja, hrane i pića pa sve do osoblja na recepciji. Svaki zaposlenik je na neki način doprinio ovom projektu te je ključan za njegovu svakodnevnu provedbu.

Kao hotel koji je već prije nekoliko godina usmjerio svoj pogled prema novoj viziji poslovanja i stekao razne certifikate kao i usvojio određene standarde kako bi svoje poslovanje pretvorio u „zeleno“, dobivanje oznake EU Ecolabel priznanje je koje stavlja Terme Sveti Martin ponovo među pokretače i inovatore u turizmu.

S obzirom na velik utjecaj hotelske industrije i turizma na okoliš, jedan od strateških ciljeva tvrtke je da se ono svede na minimum. Redovitom edukacijom osoblja, pa i gostiju, Terme Sveti Martin pokušavaju svima otvoriti vidike koliko je važno očuvanje okoliša.

Provođenjem projekata energetske učinkovitosti s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova, instaliranjem pet pročistača otpadnih voda koji su razmješteni po cijelom resortu, selekcijom i razvrstavanjem otpada, izbacivanjem opasnih kemikalija kao što je sumporna kiselina, postavljanjem solarne pametne klupe, te punionica za električne bicikle i automobile stvoren je sustav zelenog poslovanja koji se primjenjuje u svim odjelima Terma Sveti Martin, a u njegovu provedbu uključeni su svi zaposlenici.

Uz zaposlenike, tvrtks ulaže velike napore u edukaciji i svojih gostiju o malim stvarima koje oni mogu učiniti kako bi svojim djelovanjem zaštitili okoliš u kojem borave, pa se tako na svim katovima hotela mogu pronaći kante za razvrstavanje otpada, na stolovima se nalaze QR cjenici kako bi se smanjilo nepotrebno tiskanje papira, uklonjena su jednokratna pakiranja s buffet stola kao i plastičan pribor kao što su slamčice za pića, u sobama se nalazi prirodna kozmetika bez aditiva štetnih za okoliš i pakirana u ambalaže koje nisu jednokratne, a najnovija zanimljivost je poklon iznenađenja ukoliko gosti odluče da im nije potrebno svakodnevno mijenjanje posteljine ili ručnika, kako bi se smanjila potrošnja vode i deterdženata za pranje rublja.

Kako bi svojim gostima ponudili nešto potpuno drugačije, u termama postoji mogućnost sudjelovanja na radionici izrade svijeća od otpadnih ulja. Kao resort koji ima nekoliko kuhinja u kojima se svakodnevno koriste ulja za pripremu hrane, zaposlenici terma dosjetili su se kako na najbolji način iskoristiti i otpadna ulja iz svojih kuhinja. Ona se sačuvaju, te filtriraju, pa uz dodatak sojinog voska i mirisnih eteričnih ulja pretvaraju u mirišljave svijeće koje ostaju kao divna uspomena na vrijeme provedeno u ovim „zelenim termama“.

Glavni ciljevi tvrtke su edukacija zaposlenika, gostiju, ali i lokalnog stanovništva, kontinuirano investiranje u energetsku učinkovitost tvrtke, korištenje samo prirodnih sredstava u održavanju zelenih površina, kontinuirano smanjivanje neselektivnog otpada, korištenje što više materijala koji se mogu reciklirati, maksimizirati korištenje lokalno uzgojenih namirnica u pripremi hrane, povećanje suradnje s lokalnim dobavljačima hrane i pića, te se maksimalno involvirati u razvoj lokalne zajednice kao turističke destinacije, te pritom uključiti lokalnu zajednicu u sam pozitivan razvoj resorta.

Uz novu EU Ecolabel oznaku, Terme Sveti Martin ponosni su nositelj i drugih certifikata kao što je Certifikat ISO 50001:2011 (koji se odnosi na povećanje energetske djelotvornosti, smanjenje troškova i poboljšanje energetskih performanci), oznaka „ZelEn“ (garancija kako struja koja se koristi dolazi iz obnovljivih izvora energije čime se daje doprinos smanjenju emisije CO2), Sustainable Hotel Certificate by UPUHH, Certifikata sustava upravljanja kvalitetom (ISO 9001), okolišem (ISO 14001), i informacijskom sigurnosti (ISO 27001) kao i Halal Certifikat (koji jamči da proizvodi i usluge namijenjene gostima islamske vjeroispovijesti udovoljavaju zahtjevima Islamske vjere).

You may also read!

bienenfeld

Bienenfeld: Zagreb i ove godine očekuje rekordne turističke rezultate

Zagreb bi u u turizmu ove godine, na temelju najava i dosadašnjeg prometa, mogao dosegnuti rekordne rezultate dolazaka i

Read More...
avion

Prvi zrakoplov nove flote A220 Croatia Airlinesa odjeven u novo ruho

Dizajn znaka približava se dizajnu repa zrakoplova po kojem je tvrtka postala prepoznatljiva. U godini u kojoj obilježava svojih 35

Read More...
Studenac

Studenac iduće godine otvara novi distribucijski centar u Velikoj Gorici

Trgovački lanac Studenac u drugom kvartalu iduće godine planira otvoriti novi distribucijski centar na površini većoj od 36 tisuća

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design