Trgovina podigla dobit i prihod RWE-a u prvoj polovini godine

In Vijesti iz svijeta
njemacka

Njemačka elektroenergetska tvrtka RWE povećala je dobit i prihod u prvoj polovini godine zahvaljujući dobrom rezultatu u trgovini energentima dok je proizvodnja struje u vjetroelektranama trpjela zbog osjetno slabijih vjetrova nego u 2020. godini.

Prihod je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poskočio 30 posto, na 8,45 milijardi eura, pokazuje izvješće objavljeno u četvrtak. Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjena je pak 4,4 posto, na 1,75 milijardi eura, što u RWE-u tumače kupnjom struje u SAD-u po visokim cijenama nakon obustave proizvodnje zbog vala polarne hladnoće u veljači.

Prilagođena neto dobit porasla je 6,6 posto, na 870 milijuna eura. U RWE-u izdvajaju dobar rezultat u odjelu trgovine strujom i plinom čija je EBITDA poskočila 63 posto, na 525 milijuna eura.

Snažno je porasla i dobit u odjelu proizvodnje struje u nuklearnim i termoelektranama na ugljen, zahvaljujući višim veleprodajnim maržama.

Odjel proizvodnje struje u vjetroelektranama na moru bilježio je pak manju dobit zbog osjetno slabijih vjetrova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, posebno u sjevernoj i srednjoj Europi.

Trgovina bi trebala poduprijeti rezultate u cijeloj ovoj godini, procjenjuje RWE, podigavši procjenu godišnje prilagođene neto dobiti sa 750 milijuna do 1,1 milijardu na 1,05 milijardi do 1,4 milijarde eura.

Prilagođena EBITDA trebala bi se po novim procjenama kretati u rasponu od tri do 3,4 milijarde eura, što je za 350 milijuna eura više no što su dosada očekivali.

RWE je najavio i da će zbog zakonski propisanog gašenja proizvodnje struje uz upotrebu ugljena samo u idućoj godini morati ukinuti više od 3.000 radnih mjesta. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design