Tri ministra iz regije i vrsni stručnjaci iz preko sedam zemalja uz domaće sudionike otvorili su aktualne teme bitne za razvoj cjelogodišnjeg turizma

In Konferencije / savjetovanja
1-Konferencija_365

U utorak je održana konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?“ – 2. korak. Uz brojne regionalne i hrvatske stručnjake te vodeće osobe iz turizma, aktualizirana je tema cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj te ključnih izazova koje ona nosi. Predstavljena su potencijalna rješenja i nove ideje, a svoje strategije razvoja poslovanja u svim godišnjim dobima predstavili su nam ministri turizma Albanije, Crne Gore i Slovenije.

Glavne teme konferencije o kojima su raspravljali vrhunski stručnjaci za turizam iz regije bile su kako produljiti sezonu i kako pokrenuti turistički razvoj kontinentalne Hrvatske – Christopher Hinteregger/PKF Tourismexperts iz Austrije, Tim Clancy/Via Dinarica iz Irske i BiH, Francisca Abreu/Guimaraes iz Portugala, Adam Ruszinko/HHTA iz Mađarske, Eva Štravs Podlogar /MGRT iz Slovenije, Martina Bienenfeld /TZ grada Zagreba, Burak Baykan/D-Marin group, Margarita Maruškić Kulaš/Aquatika, Leila Krešić-Jurić/EU Summit zdravstvenog turizma, Veljko Ostojić/HUT, Gordana Tomičić/Sunčani Hvar, David Gabelica/MZL Zagreb, Siniša Topalović/Horwath HTL, Tomislav Varga/Atlas, Daniela Čavlović/Manjgura, Berislav Sokač/Run Croatia, Željko Kolar/KZŽ, Joso Smolić/HOK, Iva Bencun/Zadar outdoor Festival, Saša Muminović/SLO CRO poslovni klub, Marcel Medak/Bizovačke toplice.

Predstavili su pozitivna iskustva i najbolje regionalne prakse te iznijeli svoja viđenja problematike, potencijala i mogućih aktivnosti za daljnji razvoj.

Konferenciju su otvorili Luka Burilović, predsjednik HGK-a, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i Frano Matušić, državni tajnik ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Problem visoke sezonalnosti i izazov produženja sezone te pokretanja turizma u unutrašnjosti nije svojstven samo za Hrvatsku, dijele ga sve zemlje na Mediteranu. Dijeljenjem znanja, iskustava, najboljih praksi i ideja zasigurno možemo postići više. Stoga smo prvi put na jednom konferencijskom panelu okupili ministre turizma iz regije kako bismo razgovarali o izazovima razvoja turizma, o sličnostima u turističkim potencijalima i strategijama naših zemalja te mogućnosti suradnje. Na panelu su sudjelovali Blendi Klosi, ministar turizma i zaštite okoliša Albanije, Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Zdravko Počivalšek i Frano Matušić, državni tajnik ministarstva turizma Republike Hrvatske.

„U Sloveniji sezone inače ne predstavljaju problem. Unatoč tomu i te smo izazove neizravno naznačili u okviru nove Strategije održivog rasta slovenskog turizma za razdoblje do 2021. godine. Osnova su za razvoj turizma 365 nova vizija razvoja, nova geografska i nova proizvodna organiziranost slovenskog turizma. Počeli smo od temelja – od naše različitosti od ostalih i zadali smo si cilj kojim želimo postati zelena, aktivna, zdrava destinacija za iskustva s 5 zvjezdica. Želimo postati destinacija koja svoj identitet gradi na izuzetnoj kulturi i kulturnom naslijeđu. Kao što smo već rekli, nitko u turizmu ne uspijeva sam! Stoga se povezujemo i sa susjednim zemljama te zemljama šire regije. Zajedno možemo stvoriti turističke proizvode za goste s udaljenih, prekomorskih tržišta“, naglasio je Zdravko Počivalšek, ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Slovenije.

Blendi Klosi, ministar turizma i zaštite okoliša Albanije, istaknuo je: „Albanija postaje traženo i pouzdano turističko odredište. Iz godine u godinu brojke pokazuju dvoznamenkasti porast broja stranih turista u Albaniji. No brojke turističkog razvoja nisu nam cilj. Naš je cilj razvoj elitnog i cjelogodišnjeg turizma. Za ispunjenje tih ciljeva, poduzeli smo niz inicijativa. Ovdje su četiri jake destinacije koje će osigurati produženi turizam tijekom cijele godine. Što nam je potrebno osim individualnih napora svake zemlje u našoj regiji? Trebamo uspostaviti zajedničku turističku ponudu. Moramo zajedno raditi na udaljenim tržištima“.

Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, naglasio je sljedeće: „Tema konferencije vrlo je aktualna, ne samo u slučaju Hrvatske nego i u slučaju drugih destinacija naše regije, uključujući i Crnu Goru. Konkurentska prednost destinacija naše regije nalazi se u bogatstvu i raznolikosti prirodnih i kulturnih resursa, koji bi mogli objedinjeni predstavljati naš integralni turistički proizvod. Svaka od naših destinacija treba kreirati integralno-selektivni turistički proizvod koji se zasniva na specifičnostima svake države pojedinačno, s ciljem zadovoljenja različitih turističkih potreba. Konferencija je ponudila kvalitetan osvrt na ovaj izazov za naše destinacije, ali i ideje u kojem bi pravcu trebalo usmjeriti buduće djelovanje“.

Konferenciju je zaključila organizatorica Ivana Kolar: „Vjerujem kako je upravo cjelogodišnji turizam najvažniji zadatak daljnjeg razvoja našeg turizma na svim razinama, od strateške do operativne. Vjerujem kako ćemo jednom uspjeti povezati cijelu Hrvatsku i uvidjeti potencijal razvoja i povezivanja obale i unutrašnjosti, kako zaleđa, tako i kontinentalne Hrvatske. Turizam 365 moramo razvijati na obali, gdje smo najbolji, ali i na kontinentu, gdje za to postoje uvjeti. Mi smo jaka i uspješna turistička zemlja. Možemo biti još bolji, ali samo ako to poželimo. Za to trebamo ujedinjene destinacije sa zajedničkom vizijom razvoja, nove proizvode i kreativne doživljaje i još višu kvalitetu naših usluga i cjelokupne ponude. Snagu možemo crpiti iz brojnih potencijala koje nude priroda, kultura, sport i zdravlje. Ne ovisimo samo o lijepom vremenu. No ovisimo o našoj ugodi ili spremnosti na nove korake“.

Sudionici konferencije „Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak“ slažu se kako je ovo izvrsna prilika za umrežavanje svih sudionika uključenih u turizam, prilika za razmjenu pozitivnih iskustava, primjera i praksi te stvaranje novih ideja. Organizatorica konferencije pozvala je sve sudionike na sljedeću konferenciju vezanu za turizam 365 koja će se održati u travnju 2019. godine na temu kulturnog turizma.

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design