Turistički promet za Uskrs sve bliži 2019-oj

In Iz zemlje
turisti

U Hrvatskoj trenutno boravi 90 tisuća turista – većinom stranih, što je znatno više nego lani, a za Uskrs i proljetne školske praznike očekuje se i jači promet domaćih turista i učenika na školskim putovanjima te ukupno bolji uskrsni rezultati od lanjskih, kažu iz turističkog sektora.

Najviše turista je u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među destinacijama u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Zagrebu i Splitu. Među strancima najviše turista stiglo iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Slovačke, Češke i Slovenije, iznosi za Hinu Hrvatska turistička zajednica (HTZ) prve podatke iz eVisitora.

Iako nije u potpunosti usporedivo, jer je Uskrs lani bio ranije, iz HTZ-a podsjećaju da je 2021. godine u ovo vrijeme, tj. na dan 15. travnja, u Hrvatskoj bilo znatno manje turista, oko 17 tisuća, dok ih je 2019. na taj dan bilo oko 86 tisuća, što znači da smo na tragu rezultata iz te godine.

Ukupno je do sada ove godine, od 1. siječnja do 14. travnja, turista u Hrvatskoj bilo milijun i ostvarili su 3,1 milijun noćenja, što je za 121 odnosno 100 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine te 76 posto dolazaka i 92 posto noćenja iz 2019. godine.

I ukidanje protupandemijskih mjera pridonosi većim očekivanjima i rezultatima

Očekivanjima boljih rezultata za Uskrs i dalje pridonosi ukidanje gotovo svih epidemioloških mjera u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama u Europi, a bolji rezultati očekuju se i zbog kasnijeg Uskrsa.

S obzirom na najave s mnogih tržišta, turistički profesionalci vjeruju da će turista biti više i u predsezoni, a ne samo ljeti. Otvoreno je i više hotela nego lani, kao i dosta kampova, a bolji promet očekuju i u privatnom smještaju.

I iz Ministarstva turizma i sporta zadnjih dana poručuju da se nakon kratkog zastoja i usporavanja zbog rata u Ukrajini, buking nastavlja, a turisti dolaze te bismo u Hrvatskoj mogli imati odlično turističko ljeto, no kao i svi nadaju se da situacija u Ukrajini neće eskalirati i nadaju se kraju rata.

I županijske jadranske turističke zajednice očekuju pozitivne trendove za Uskrs, a neke ističu da se na njihovom području već u prva tri mjeseca promet približio onome iz istog razdoblja rekordne 2019. ili ga i premašio.

“U cijeloj Hrvatskoj za uskrsne blagdane turistički sektor očekuje rast prometa odnosno ostvarenje više od lanjskih 140 tisuća noćenja za te blagdane, a u pojedinim županijama taj bi rast mogao biti i dvoznamenkast, od 10 do 20 posto”, kažu iz HTZ-a.

To se pokazuje već u preduskrsnom tjednu, a većina Hininih sugovornika iz Istre, Dalmacije, posebice Zadra, Splita i Dubrovnika, kao i Zagreba, ali i Slavonije i Like, kaže kako se vidi da turista ima.

Otvorili se poslovi i putničkim agencijama – povratak krstarenja i školskih putovanja

S proljećem otvorili su se i poslovi putničkim agencijama, koje su najviše trpjele u pandemiji, a iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) ističu da sada osim s domaćim tržištem već rade i sa stranim i putem njih dolaze i strani turisti.

“Teško je reći koliko koja agencija radi, ali uglavnom u cijeloj Hrvatskoj rade više nego zadnje dvije godine. Vjerujemo da će tako i ostati i da su teška razdoblja iza nas. Naravno da će naše članice na Jadranu u predsezoni kao i inače imati više posla nego one na kontinentu, ali i one rade i imaju klijente i očekujemo svi bolje poslovanje”, kaže za Hinu predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Agencije koje se time bave posebno veseli povratak školskih putovanja, maturalaca, izleta i sličnih, što je zadnje dvije godine bilo jako otežano ili nije ni bilo, te će se dio tih putovanja odvijati i idućeg tjedna, kada su školski praznici.

Fain napominje da su to za sada školska putovanja samo po Hrvatskoj, ali s obzirom na potražnju koja agencijama stiže iz škola i ako situacija u Europi ostane mirna, očekuje se da će biti i putovanja učenika u strane zemlje.

Osim školskih, Fain kaže da se vraćaju i krstarenja ili putovanja kruzerima.

“Nemamo brojke i teško ih je znati, ali domaće agencije su za Uskrs prodavale aranžmane domaćima za kraća putovanja u strane zemlje, odnosno većinom u velike europske gradove. Neke su postavile i charter letove iz Hrvatske ili Slovenije, a nude razna odredišta, od Pariza, Rima i Londona do Egipta, Turske, pa i Maldiva i druge”, dodaje Fain.

Važnim smatra što su mnogi zrakoplovni prijevoznici za Hrvatsku ove godine najavili puno više letova u gotovo sve domaće zračne luke, što agencijama dodatno otvara poslove transfera, izleta i druge.

Piše: Tatjana Miščančuk (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design