U Gudovcu dodijeljeni 5,6 milijuna eura vrijedni ugovori iz Programa ruralnog razvoja

In Regionalni razvoj
gudovec

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antunom Vujićem i ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić u petak, 24. ožujka 2023. godine, u nazočnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Sjeverne Makedonije Ljupče Nikolovskog, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Mire Totgergelija, saborskog zastupnika i gradonačelnika Grada Bjelovara Darija Hrebaka i župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića sudjelovala na otvorenju 24. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma.

Tom prigodom uručeni su i ukupno 5,6 milijuna eura vrijedni ugovori iz Programa ruralnog razvoja, za nova ulaganja u mliječno govedarstvo, višegodišnje nasade i korištenje obnovljivih izvora energije.

„Tradicionalni proljetni međunarodni bjelovarski sajam prava je prilika da zahvalimo našim poljoprivrednicima na vrijednom trudu i radu u izazovnim vremenima, ali i uručimo nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna eura. Ovime će se realizirati vrijedne investicije prvenstveno u posebno osjetljiv sektor mliječnog govedarstva koji treba našu punu podršku, ali i omogućiti investicije u korištenje obnovljivih izvora energije te ulaganje u višegodišnje nasade.“ izjavila je ministrica Vučković te podsjetila kako je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem ponovno reagirala na brojne tržišne poremećaje te u okviru novog paketa mjera osigurala i 45,7 milijuna eura pomoći za poljoprivrednike, šumare i ribare.

Paket donosi 26,5 milijuna eura vrijednu potporu za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, dodatnih milijun eura za potpore malim mljekarama za nadoknadu dijela troškova sabiranja mlijeka, 10 milijuna eura za korištenje obnovljivih izvora energije te 4,3 milijuna eura vrijedna potpora za sektor ribarstva i akvakulture, kao i gotovo 4 milijuna eura pomoći za sektor prerade drva i proizvodnje namještaja.

Današnji ugovori iz Programa ruralnog razvoja u najvećoj mjeri odnose se na projekte u sklopu Natječaja podmjere 4.1.1., kojim je proizvođačima u sektoru mliječnog govedarstva stavljeno na raspolaganje ukupno 19,9 milijuna eura, a rezultirat će izgradnjom novih farmi i rekonstrukcijom postojećih farmi, kao i opremanjem objekata za životinje i nabavom opreme za mužnju, čime će mljekari moći unaprijediti svoje poslovanje. Ostali ugovori produkt su 18,8 milijuna eura vrijednog Natječaja za korištenje obnovljivih izvora energije kojim se nastoji poboljšati ekonomska učinkovitost poslovanja hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava te potaknuti poljoprivrednike na ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i 26,5 milijuna eura vrijednog Natječaja za restrukturiranje postojećih i/ili podizanje novih višegodišnjih nasada.

Putem Programa ruralnog razvoja do sada je isplaćeno čak 2,4 milijarde eura za niz projekata koji doprinose razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih zajednica, od čega 141,7 milijuna eura u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Tradicionalni 24. proljetni međunarodni bjelovarski sajam održava se od 24.-26. ožujka u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, a uključuje prateći 5. HOROP – Sajam opreme za hortikulturu te 5. GRO-KO – Sajam građevinske i komunalne opreme. Na Sajmu će sudjelovati oko 400 domaćih i inozemnih izlagača, a stručna predavanja organizira Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Ove godine zemlja-partner je Sjeverna Makedonija.

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design