U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

In Financije i gospodarstvo
U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto

2-ZB INVEST - Hrvoje Krstulović, predsjednik Uprave ZB Investa; Josip Zaher
Hrvoje Krstulović i Josip Zaher

„Investicijski fondovi i društva važna su karika gospodarskoga lanca. Upravljanje sredstvima građana i poslovnih subjekata pridonosi razvoju tržišta kapitala i gospodarstva u cjelini. Danas nagrađujemo najbolje od otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom, tj. UCITS fondova. Njih je 96, a njihova ukupna imovina krajem veljače iznosila je 19 milijardi kuna. U proteklih pet godina broj UCITS fondova porastao je za 23%, uz rast imovine od 57%,“ rekao je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na dodjeli nagrada investicijskim fondovima Top of the Funds održane danas u HGK, naglasivši da u Hrvatskoj inače gotovo 224 tisuće građana ulaže u fondove, što je porast od 21% u proteklih pet godina. Njihovo prosječno ulaganje iznosi 50,6 tisuća kuna.

„Obilježavanjem Dana investicijskih fondova želimo približiti koncept dugoročne štednje na tržištu kapitala kroz investicijske fondove. Kako bi se olakšao pristup i odabir, većina banaka i samostalnih investicijskih kuća je organizirala uslugu investicijskoga savjetovanja gdje svaki građanin može i za mali iznos dobiti investicijski savjet s obzirom na njegove osobne ciljeve“, izjavio je Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK, dodavši da Udruženje trenutno radi na ažuriranju Kodeksa poslovanja društava za upravljanje investicijskim fondovima u kojem će biti detaljnije opisane vrste fondova, npr. dionički, obveznički ili mješoviti, a sve kako bi dodatno olakšali snalaženje u vrstama investicijskih fondova.

Za najbolji eurski niskorizični otvoreni investicijski fond s javnom ponudom proglašen je ZB eplus. Najbolji kunski niskorizični otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Auctor Plus, a najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Erste Adriatic Bond.

Nagradu za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je Allianz Portfolio, dok je kao najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen PBZ Equity. Nagrada za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom otišla je fondu PBZ Conservative 10. ZB Invest proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se u Hrvatskoj petu godinu zaredom, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK. Središnje događanje održano je na Cvjetnom trgu u Zagrebu, gdje su se građani imali priliku pobliže upoznati s investicijskim fondovima i načinom na koji funkcioniraju. HGK i Udruženje održat će i predavanja na osam fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Zadru.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se na datum rođenja Abrahama van Ketwicha (19. travnja 1743.) koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. godine osnovao prvi fond nazvan Eendragt maakt Magt (nizozemski: Zajednica je snaga).

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design